Blogindlæg SF-Profil til Løkke: Pension til nedslidte nu, Lars!

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Nu falder hammeren, Lars Løkke. Pension til de nedslidte, nu!

Elevatoren skal stoppe på flere etager mod værdige seniorår for alle, og vi skal have mere fairness i forhold til arbejdslivets længde. Det ser ret forskelligt ud, om du starter, når du er 17 år eller 27 år. Vi har brug for en solidarisk reform, og to forskellige forhold spiller ind: antal år i job og graden af nedslidning. Der er meget ofte en sammenhæng, men den er ikke automatisk.

Socialdemokraterne spiller ud med et forslag om tre milliarder til en rabatordning, så pensionsalderen afhænger af antal år på arbejdsmarkedet. Mange år på arbejde skal føre til tidligere pension. Stor ros for at bringe dette vigtige emne ind i valgkampen.

Mennesker i titusindvis er utrygge og usikre på, om de kan arbejde helt frem til målstregen med en pensionsalder, der fortsætter med at stige. De forventer, at en ny regering skaber retfærdighed.

Jeg synes også, at netop tre-parts-forhandlinger må være det rigtige sted at forhandle sådan en ordning på plads. Derfor skal alle forhold ikke nødvendigvis være afklaret på forhånd.

Lars Løkke og det meste af højrefløjen har stort set kun skuldertræk til overs for mennesker med lange arbejdsliv, lave lønninger og et hårdt fysisk eller psykisk arbejdsmiljø.

Det er ikke længe siden, at han foreslog at speede yderlig op med indfasning af en endnu højere pensionsalder. Og ja, det var netop Løkke, der stod bag ødelæggelsen af efterlønnen.

Han gør et stort nummer ud af at spørge Socialdemokraterne om detaljer i deres plan. Men når man spørger Venstre, lyder de som en rungende tom lade.

 Der er brug for at tage flere initiativer:

- En pensionsreform, der giver tidligere pension til mennesker med lange arbejdsliv, og samtidig leverer nye tilbud til nedslidte.

- En grundig oprydning i loven om førtidspension og fleksjob, med rettigheder til borgerne.

- Massive investeringer i et sundt og sikkert arbejdsmiljø, så man kan holde til at arbejde.

- Massive investeringer i voksen- efter og videreuddannelse, så alle får muligheder for at skifte job og branche gennem arbejdslivet.

Mange ældre får for lidt ud af seniorårene. Enten fordi de dør tidligt, eller fordi de er for nedslidte til at kunne nyde livet. Vi kan ikke være bekendt, at så mange desperate mennesker leder efter nødudgange til et anstændigt liv. Vi skal række en hjælpende hånd til de lønarbejdere som er kommet i klemme i døren på vej ud af et fysisk eller psykisk brutalt arbejdsliv.

Regeringen er faret vild, for deres kort og kompas passer ikke til den virkelige verden. Kortet viser kun det udsnit, hvor de bedst stillede lever, og som sikkert sagtens kan klare et par år mere på jobbet. Mens afsnittet, der kortlægger det rå klassesamfund, er usynligt.

 

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News