Penkowa går til modangreb på udvalg
Penkowa er ikke overrasket over, at hun er blevet dømt uredelig. Jeg fik ikke en fair behandling, siger hun.

Kun få timer efter at Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) har offentliggjort deres afgørelse i to sager, hvor de dømmer hjerneforskeren Milena Penkowas forskning uredelig, går hun til modangreb på UVVU.

- Ja, jeg blev selvfølgelig dømt uredelig af UVVU, hvilket ikke er spor overraskende, idet jeg aldrig har haft en reel chance for at få en fair bedømmelse af UVVU, skriver hun i en mail til Ritzau.

- UVVU har lækket alle dokumenter til pressen, og i min sag alene har UVVU udsendt personspecifikke pressemeddelelser, hvor de på trods af manglende beviser udråber mig som uredelig, skriver hun videre.

I mailen gentager Penkowa det synspunkt, som hun tidligere har fremført, at UVVU i denne sag ikke har været en neutral dommer. Blandt andet fordi Albert Gjedde, institutleder ved Københavns Universitet, som har anmeldt Penkowa til UVVU, selv har siddet i UVVU.

- Fire ud af seks medlemmer af UVVUs sundhedsvidenskabelige fagudvalg er ansat af Københavns Universitet, hvorfor sagen og jeg ikke er blevet bedømt af en neutral dommer.

- Jeg ved godt UVVU bedyrer, at Albert Gjedde ikke har deltaget direkte i min sagsbehandling, men hans medlemskab af UVVU er alligevel afgørende, idet han dermed har et alt for nært tilhørsforhold til de personer, der skal vurdere sagen.

- Jeg mener ikke, jeg har fået en fair sagsbehandling. Jeg har aldrig haft en reel chance for at UVVU ville give en retfærdig vurdering, skriver Milena Penkowa.

I afgørelsen fra UVVU afvises det, at Albert Gjedde har deltaget i sagsbehandlingen.

- Udvalget må i den forbindelse bestride rigtigheden af de beskyldninger, som rettes mod udvalgets arbejdsmetoder, herunder at Klager (Gjedde, der.) skulle have deltaget i behandlingen af sagen, hedder det i afgørelsen.

/ritzau/