Pavens tidligere butler skal for retten
Pave Benedikts eks-butler risikerer op mod seks års fængsel for at have udleveret dokumenter til medier.

Paolo Gabriele, som er forhenværende butler for den katolske kirkes overhoved, pave Benedikt XVI, stilles for retten for groft tyveri.

Det oplyser Vatikanet mandag.

Den 46-årige Gabriele er mistænkt for at have stjålet hemmelige dokumenter og breve fra pavens kontor og lækket dem til journalister.

Efterforskerne mener desuden, at den tidligere butler havde en medsammensvoren. Ifølge dem har Gabriele samarbejdet med en af Vatikanets computereksperter, Claudio Sciarpelletti, som nu også er sigtet i sagen.

De dokumenter, som har været fremme i italienske medier, har blandt andet indeholdt anklager om korruption og interne konflikter omkring ledelsen af Vatikanets bank.

Den tidligere butler har forklaret, at han lækkede de hemmelige dokumenter, fordi han så "ondskab og korruption overalt i kirken".

- Jeg var sikker på, at et chok, som måske kunne opnås ved at bruge medierne, kunne være en sund ting for at bringe kirken tilbage på rette spor, har Paolo Gabriele forklaret.

Sagen, der er blevet kendt som "Vatileaks", har gennem flere måneder rystet den lille Vatikanstat.

Paolo Gabriele blev anholdt i slutningen af maj. Hvis han kendes skyldig i anklagerne, risikerer han op mod seks års fængsel.

Retssagen ventes tidligst at gå i gang i slutningen af september, oplyser Vatikanet.

/ritzau/Reuters