Paven: Verden er i krig - men det handler ikke om religion
Pave Frans mener ikke, at religion er skyld i den seneste tids mange angreb, der senest har ramt Frankrig.
En gruppe polske spejdere i Krakow i det sydlige Polen, hvor omkring 200.000 unge katolikker er samlet og får besøg af pave Frans.
En gruppe polske spejdere i Krakow i det sydlige Polen, hvor omkring 200.000 unge katolikker er samlet og får besøg af pave Frans. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Pave Frans, der onsdag indledte et besøg i Polen, siger, at de seneste angreb - heriblandt tirsdagens drab på en præst i Frankrig - er bevis på, at "verden er i krig".

- Vi må ikke være bange for at sige sandheden. Verden er i krig, fordi den har mistet freden, siger paven til nyhedsbureauet AFP.

Han understreger, at der ikke er tale om en krig om religion, men derimod en krig om at have magten over folk og om økonomiske interesser.

Paven skulle på førstedagen af sit besøg i Polen lede en gudstjeneste i Krakow, inden han skulle mødes med hundredtusinder af unge i anledning af Verdens Ungdomsdag - World Youth Day.

- Når jeg taler om krig, taler jeg om krige om interesser, penge, ressourcer og ikke om religion. Alle religioner vil gerne have fred - det er de andre, der vil have krig, siger han.

Pavebesøget i Polen og det store ungdomsmøde er blevet overskygget af det brutale drab på den 86-årige franske præst Jacques Hamel, som blev dræbt under en morgengudstjeneste tirsdag. Islamisk Stat har taget skylden for angrebet.

- Den hellige præst, som døde i det øjeblik, hvor han tjente kirken, er et af ofrene. Men der er mange ofre - kristne, uskyldige, børn, siger pave Frans.

Ud over møder med unge katolikker skal paven føre samtaler med præsident Andrzej Duda og premierminister, Beata Szydlo.

Paven opfordrer polakkerne til at tage imod mennesker på flugt fra konflikter og nød, hvormed han udfordrer den polske højrefløjsregering, som afviser at tage dens del af byrden under den værste flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig.

- Det er vigtigt, at der er en åndelig beredthed til at byde dem, der er på flugt fra krig og nød, velkommen, og at der er solidaritet med dem, som har fået frataget fundamentale rettigheder som trosfrihed, siger han.

Paven vil også besøge Auschwitz og møde overlevende fra dødslejren.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.