Pas på projektsalg: Ejerudgift kan snildt blive højere
De nye juridisk bindende vurderinger udsendes i etaper fra starten af 2020. De træder dog først i kraft fra 2021. (Arkivfoto) (Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)
Usikkerheden om den fremtidige rente og boligskatter betyder, at ejendomsmægleren ikke kender den reelle ydelse på projektsalg.

Spritnye bygninger, hvor ingen andre har sat fedtfingre eller ridset gulvet, og flotte præsentationer, som viser, hvordan projektboligen kommer til at tage sig ud, når den engang står færdig.

Projektsalg tegner sig for en stor del af de salgsaftaler, der bliver underskrevet hvert år. Projektsalg er boliger, der endnu ikke er færdigbyggede.

Men de månedlige udgifter, der fremgår for projektboligen, skal man tage med et gran salt, lyder rådet fra Jørgen Munksgaard Rasmussen, som er boligøkonomisk ekspert hos Bolius.

- Når du køber en bolig til indflytning langt ude i fremtiden, så er din fremtidige ydelse meget usikker, siger Jørgen Munksgaard.

Der kommer nemlig et nyt beregningssystem for boligskatter i 2021. Og derfor skal man være særligt opmærksom, hvis man først overtager boligen i 2021 eller senere.

Har man overtaget sin bolig før 2021, får man nemlig en indbygget skatterabat, der svarer til det, ejendomsskatterne stiger i 2021. Det vil sige, at du ikke mærker en eventuel stigning.

Hvis man overtager en bolig fra 2021, skal man betale den nye forhøjede ejendomsskat. Det er primært et storbyfænomen, som især vil gøre sig gældende for ejerlejligheder i byområder, fortæller Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Selv om mægleren på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at kende stigningerne i ejendomsskatten, har Dansk Ejendomsmæglerforening sagt til sine medlemmer, at de skal oplyse om, at der kommer et nyt skattesystem, og man derfor kan vente ændringer, som kan være væsentlige.

- Vores medlemmer skal opfordre køber til at søge egen rådgivning. Det ligger i lovgivningen, at sælgers ejendomsmægler ikke må rådgive køber, siger Ole Hækkerup, som er direktør hos Dansk Ejendomsmæglerforening.

Når man begiver sig ud for at købe projektsalg - og i det hele taget, når man ønsker at købe fast ejendom - lyder Ole Hækkerups råd, at man allierer sig med en købermægler eller en anden form for køberrådgiver.

- Det er kompliceret både juridisk, teknisk og økonomisk. Og ved projektsalg er der rigtig mange usikkerhedsmomenter, og derfor er der i endnu højere grad brug for professionel rådgivning, siger han.

Han nævner som eksempler, at arealerne kan vise sig at afvige, eller at byggeriet måske ikke står færdigt til tiden.

Det ændrede boligskattesystem forventes desuden at påvirke priserne, når man skal af med sin bolig - særligt ejerlejligheder - fortæller Jørgen Munksgaard Rasmussen.

- Hvis du køber en bolig og flytter ind i 2020, og din ejendomsskat måske stiger med 20.000 kroner om året i 2021, så vil du få en rabat på de 20.000 kroner, så længe du bor i lejligheden, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

En stigning på næsten 20.000 kroner om året vil gælde for en lejlighed til fem millioner kroner i København, viser en udregning fra Skatteministeriet.

- Men i det øjeblik, du flytter, så bortfalder rabatten. Og så vil det påvirke prisen på lejligheden. For den nye køber skal så betale 20.000 kroner mere i boligskatter om året og vil forvente, at prisen på boligen er tilsvarende lavere, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Prisnedslaget vil altså betyde, at den månedlige ydelse i sidste ende vil være nærmere den, som boligen havde før stigningen i ejendomsskat.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/
via Listen To News