Den danske sommer er over os, og det rimer på timevis af sjove udendørslege med ungerne. En af sommerferiens hyggeligste aktiviteter er at tage børnene med på madjagt i naturen. Men har du styr på, hvad I skal være opmærksomme på, når I finder råvarer i naturen?
Mejerigiganten Arlas madspecialist Britta Surland deler her sine bedste råd til, hvordan du undgår bid fra krabber, brændte naller og giftige råvarer fra den danske skovbund.
Der er masser af gode råvarer i naturen. Men det er vigtigt at være opmærksom på, hvad ungerne samler op fra skov- eller havbunden og plukker fra træer og buske.
- Den danske natur er en sand perle for både sjælen og maven. Derfor er det oplagt at tage dine børn i hånden og gå på udflugt efter friske råvarer som fx jordbær til aftenens dessert. Før I går på tur, er det dog vigtigt, at I får styr på hvilke bær og planter, I skal holde jer fra, siger Britta Surland og uddyber:
- I Danmark findes der en del giftige bær, svampe og blomster. Og selvom de kan se lækre og indbydende ud, er det ikke alt i naturens spisekammer, der er ufarligt at nærme sig. Vær fx opmærksom på de giftige galnebær, som er nemme at forveksle med kirsebær. I skal derfor være sikre på, hvad I har fundet, før I putter det i munden.
For at hjælpe de danske børnefamilier med trygt at bevæge sig ud i den danske skovbund, har Britta Surland lavet en guide til fem ting, du aldrig må gøre. Dem kan du læse herunder.
5 gode råd
* Tag fat i krabben forfra. Har du før været på krabbejagt, ved du måske, at et krabbebid kan gøre ondt. Og det sker med garanti, hvis du holder krabben forfra. Du skal derfor altid tage fat i krabben bagfra og derfra putte den ned i spanden med vand.
* Spis kun bær, når du er helt sikker på deres sande identitet. Selvom vi har mange lækre bær i den danske natur, kan du også støde på bær, der ikke er gode for os at spise. Det gælder fx galnebær, kristtjørn og kirsebærlaurbær.
* Der er ikke noget som friske blomster, der kan pynte en dessert. Og spiselige blomster bliver mere og mere populære, når vi skal imponere vores sommergæster. Du skal dog passe på med at blive for kreativ, når kagen, koldskålen eller salaten skal dekoreres. Husk at undersøge, hvilke blomster der er spiselige, før du serverer dem for dine gæster. Lav fx en søgning på nettet, hvor der findes mange gode oversigter over spiselige blomster.
* Brændenældesuppe med nye danske kartofler er en fantastisk sommerret. Husk dog, at du og børnene aldrig må plukke brændenælderne uden at have handsker på, ligesom I skal beholde handskerne på, når I hakker brændenælderne på skærebrættet.
* Lige så lækkert som det er med duften af danske jordbær, lige så skuffende er det med et smattet jordbær. Fjerner du stilken, er det lige præcis, hvad du får. Behold derfor altid stilken på, når du er med børnene ude og plukke jordbær. Stilken skal først fjernes, efter du har skyllet jordbærret.