Pas på livsfarligt børnetøj
Det er især på legepladser, at tøj med snore og stropper kan være farlige. For her bevæger børn sig på legeting, der er i bevægelse med masser af kraft, og som snorene let kan komme i klemme i. Foto: Colourbox
Det vrimler med snører i podernes tøj. De kan kvæle dit barn.

Er dit barns hættetrøje eller frakke udstyret med løsthængende snore, kan det være livsfarligt at have på. Og det er i øvrigt direkte ulovligt. Der må ganske enkelt ikke være snore, bindebånd og stropper i tøj til børn under syv år, og selv til de lidt større børn frarådes den slags udstyr på tøjet.

"Snorene bør slet ikke være der. Mindre børn risikerer, at snorene hænger fast i noget, så de bliver kvalt. Det er sket i Danmark. Og risikoen for strangulering øges, hvis snorene er forsynet med knuder i enderne, for de kan hænge fast i en rutsjebane eller et legestativ," siger Niels Dieter Röck, som er ledende overlæge på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling, til Søndagsavisen.

En test foretaget af Forbrugerlaboratoriet for Søndagsavisen viser bare, at langt fra alle producenter overholder lovkravene på området.

Avisen har fundet adskillige hættetrøjer, kjoler og skjorter, der under leg kan have fatalt udfald for dit barns helbred.

"Det er jo ikke imponerende, at det er så nemt at finde så mange produkter, der er ulovlige ved at have snore i hætter og i halsområdet," siger direktør i Forbrugerlaboratoriet, Torben Foged, til Newspaq.

Sikkerhedsstyrelsen er den myndighed, der skal føre tilsyn med, om producenterne overholder loven.

Her mener pressechef Dorthe G. Rasmussen, at der skal mere fokus på området, men den bortforklaring er ifølge Forbrugerrådet for tynd.

"Det kunne være en ide, at man var lidt mere aktive hos Sikkerhedsstyrelsen. Hvis man kan se, at der er et problem, må man være mere grundige med markedskontrol og informere bedre. Man kan ikke bare læne sig tilbage, for det er forbrugerne, der bliver ofret," argumenterer Helen Amundsen, ingeniør i Forbrugerrådet.

Undskyldningerne er mange hos de producenter af tøj, der er afsløret i at bryde loven ved at lave livsfarligt tøj med snore og stropper til unge mennesker.

"Beklageligt, en fejl, dybt beklageligt, vi har gennemgået sikkerhedsstandarderne, vi vil tage det til efterretning, det er en engangsforestilling,"

Sådan lyder nogle af forklaringerne fra Hummel, Mads Nørregaard, Novastar, Björkvin og Tina Wodstrup, der er blevet afsløret i at fremstille det ulovlige tøj.