Pas på, hvad du spiser på ferien
Nogle dyr dur ikke til middagsmaden, selvom du er på eksotisk ferie. Her er Dyrenes Beskyttelses top 10 over no goes på rejsetallerkenen.
Thilde Andersen/NP
Det kan være fristende at prøve eksotiske retter, når man er ude og lufte ørerne på sommerferien, men man risikerer, at gøre kål på truede dyrearter. Derfor opfordrer Dyrenes beskyttelse dig til at holde dig fra følgende dyr.
Nummer 1: Hortulan-fuglen. Den lille bitte fugl er en fransk delikatesse. Frølårspiserne tvangsfodrer det lille kræ og drukner det i Armagnac, før den steges og spises hel. Lyder måske lækkert? Bare ærgerligt, den lille fyr har været fredet siden 1999, og selvom mange franskmænd blæser på det, må man altså ikke spise Hortulan. Foto: Jens W. Christoffersen (Gedser Fuglestation)
Nummer 2: Blåfinnet Tun. Staklen her er allerede uddød i Det Sorte Hav, Atlanterhavet og Middelhavet. Kig lige en ekstra gang på sushi-menuen og mærk efter, om du ikke har mere lyst til laks eller reje. Tunen med de blå finner er nemlig i stor fare for at blive helt udryddet, og det er især Japans kæmpe forbrug af fisken til blandt andet sushi, der er med til at true den. Foto: Colourbox
Nummer 3: Skildpadde. Næsten alle skildpaddearter har et usynligt 'nix pille' skilt i panden. 75 procent af arterne er udrydningstruede, så for at være på den sikre side bør du holde dig helt fra at spise skildpadde - med mindre det er den forlorne af slagsen. Foto: Colourbox
Nummer 4: Foie Gras. En gammel kending. Andebasser får pumpet olie og majs direkte ned i deres små maver, lige indtil deres lever bliver kæmpestor og syg. Ud kommer leveren og bliver til den fede, franske delikatesse, som smager helt vidunderligt - men det er altså synd for de ænder. Og du skal holde dig fra Foie Gras, når turen til Frankrig, siger Dyrenes Beskyttelse. Foto: Colourbox
Nummer 5: Hval. Det er faktisk ikke alle hvaler, der er forkerte at spise, hvis man kun tænker på udrydningstruslen. Alligevel anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man undlader at stikke gaflen i en hval, fordi fangsten af dem er "forbundet med store lidelser og derfor er dyreetisk problematisk." Foto: Colourbox
Nummer 6: Levende dyr. Du må godt spise frøer. Bare ikke, hvis de er levende, mens du gør det... Det er et stort problem i mange lande, især i Asien, at man serverer levende dyr til de spisende. En kongsret er for eksempel bankende frøhjerte, serveret i levende frø. Ideen med at servere dyrene levende er at signalere friskhed. Måske lidt for friskt... Foto: Colourbox
Se næste billeder