Pas på arbejdsulykker efter ferien
Hvor kontoransatte måske blot har problemer med at huske kodeordet til computeren, så kan glemsomheden være livsfarlig på en travl byggeplads, påpeger arbejdsmiljøchefen i Dansk Byggeri. Foto: Colourbox
Risikoen for arbejdsulykker stiger, når rutinerne er rustne efter en lang sommerferie.

Når minderne om sandstranden, sangriaen eller de lyse nætter i sommerhuset er friske i erindringen - så stiger risikoen for arbejdsulykker.

Hjernen er nemlig ikke gearet til at huske alle sikkerhedsregler og rutiner efter tre uger væk fra arbejdspladsen.

Det siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen.

Hvor kontoransatte måske blot har problemer med at huske kodeordet til computeren, så kan glemsomheden være livsfarlig på en travl byggeplads, påpeger hun.

"Det kan for eksempel være en mand, der bliver bakket henover af en arbejdsbil, fordi chaufføren har sine tanker et andet sted. Vi ved, at lige før før og efter en ferie, der sker der ulykker," siger Mette Møller Nielsen.

Dansk Byggeri, der er erhvervsorganisation for 6.000 virksomheder med 70.000 ansatte, opfordrer derfor medlemmerne til at holde 'velkommen-tilbage-møder', hvor sikkerheden bliver genopfrisket.

Og behovet for at have ekstra godt styr på sikkerheden er steget, fordi industriferien er afskaffet til fordel for en mere fleksibel fordeling af ferieugerne blandt de ansatte.

Det oplever Pia Enemærke, der er arbejdsmiljøchef i entrenørvirksomheden HHM med 150 ansatte, heraf 110 håndværkere.

"Ferien strækker sig jo ikke længere over tre uger, men måske over seks-syv uger, hvor bemandingen på byggepladsen bliver skiftet ud, både for håndværkere og ledelse. Så der er ting, der kan smutte mellem stolene i de her overdragelsesfaser," siger hun.

Arbejdstilsynet har tidligere fastslået, at første dag på en ny arbejdsplads er den farligste. 356 ulykker blev eksempelvis anmeldt på den første dag i ansættelsen sidste år. Der findes dog ingen ulykkestal for første dag efter ferien.