Partikonvent åbnet med republikansk splid
Ron Paul-tilhængere kræver taletid til deres kandidat ved åbningen af Republikanernes partikonvent i Florida.

Det Republikanske Parti tog tirsdag hul på det partikonvent, som partiet håber kan sende præsidentkandidat Mitt Romney med raketfart mod Det Hvide Hus.

Efter et døgns forsinkelse, som skyldes orkanen Isaacs hærgen i det sydøstlige USA, kunne konventet indledes klokken 20.00 dansk tid.

Men allerede inden da var der tegn på splittelse inden for partiet, da tilhængere af den eneste anden præsidentkandidat, der er tilbage i valgkampen - Ron Paul - højrøstet krævede, at deres kandidat får lov til at tale ved konventet.

Ron Paul har hele valgkampen igennem været chanceløs mod Romney og valgte i maj at suspendere sin valgkamp, men har ikke trukket sig som præsidentkandidat.

Partiledelsen har imidlertid besluttet at holde det liberalistiske kongresmedlem væk fra talerstolen, og det har bragt sindene i kog blandt hans tilhængere.

- Partiet ønsker at forhindre en debat, de ønsker at præsentere en samlet front og få os til at fremstå som et stærkt og samlet parti, fordi de tror, at det giver os troværdighed, siger Kimlinh Bui, en delegeret fra Minnesota, som støtter Ron Paul.

En anden delegeret siger, at Romney har skiftet holdning alt for mange gange i løbet af de seneste par år til, at han udgør et ordentligt alternativ til præsident Barack Obama.

- Mange delegerede er lunkne over for Romney på grund af de mange områder, hvor han har foretaget kovendinger, mener Dan Kampf fra Las Vegas.

Uden for kongrescentret, hvor konventet finder sted, ventede tusindvis af delegerede i lange køer for at komme ind.

- Lad os skrive historie sammen. Lad os slå Barack Obama sammen, sagde Sharon Day, næstformand i Det Republikanske Parti.

- Lad os sammen redde vores land for den næste generation, sagde hun, da konventet åbnede.

Den republikanske præsidentkandidats hustru, Ann Romney, skal senere tirsdag aften tale til de delegerede.

Romney selv ventes at holde sig ude af rampelyset, indtil han holder tale på torsdag, hvor han formelt accepterer sin udnævnelse som partiets præsidentkandidat.

/ritzau/dpa