Partier giver ikke løn til praktikanter: Men de får gratis frokost
Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti bakkede op om at belønne studerende i praktik økonomisk, da loven skulle vedtages, men efterlever det ikke selv. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Mads Claus Rasmussen/Scanpix/Arkiv
Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti vil ikke belønne deres praktikanter økonomisk - de får gratis frokost i stedet.

Det er dobbeltmoralsk ikke at efterleve den politik, man er med til at vedtage. 

Sådan lyder det fra SF's gruppeformand Jacob Mark.

Han langer ud efter Radikale Venstre og Konservative, fordi de to partier ikke vil belønne deres praktikanter på Christiansborg økonomisk. 

Samtlige partier i Folketinget er enige om, det er en god idé, at studerende i ulønnet praktik kan modtage en mindre økonomisk erkendtlighed fra arbejdsgiveren som supplement til SU’en.

Derfor blev det vedtaget tidligere på året, at det skulle være lovligt for virksomheder at give op til 3.000 kroner om måneden til praktikanterne ved siden af deres SU, som ligger på 6.015 kroner før skat.

Den økonomiske erkendtlighed skulle hjælpe de studerende i fuldtidspraktik med at få økonomien til at hænge sammen.

Men selvom samtlige partier stemte for lovændringen, er det ikke alle, der selv benytter sig af den.

Vil ikke selv betale praktikanter 

Lige nu søger Radikale Venstre studerende til ulønnet fuldtidspraktik på Christiansborg. Og de har ikke tænkt sig at give en økonomisk erkendtlighed til praktikanterne, skrev Avisen.dk torsdag.

Men de Radikale er ikke ene om ikke at belønne deres praktikanter økonomisk. Hos Det Konservative Folkeparti gør man heller ikke brug af muligheden for at give en økonomisk erkendtlighed til deres praktikanter. Det oplyser de i en rundspørge, Avisen.dk har lavet blandt samtlige partier i Folketinget.

Her oplyser Socialdemokratiet, Venstre, Alternativet og SF, at de giver deres praktikanter en økonomisk erkendtlighed ved siden af SU’en.

Enhedslisten har pt ingen studerende ansat i ulønnet praktik, men vil fremover benytte sig af muligheden for at give en økonomisk erkendtlighed til praktikanter. Dansk Folkeparti og Liberal Alliance benytter sig slet ikke af ulønnede praktikanter, oplyser de.

Gruppeformand og undervisningsordfører for SF, Jacob Mark, mener, det er værdifuldt at kunne belønne praktikanterne økonomisk.

Dobbeltmoralsk

- De lægger et rigtig stort arbejde for partiet, og de er her i rigtig mange timer, selvom de er studerende. Det er kun rimeligt, at vi kan hjælpe dem den anden vej med at få hverdagen til at løbe rundt økonomisk.

Jacob Mark stod selv bag forslaget om, at arbejdsgivere i det private og offentlige skulle have mulighed for at belønne de studerende i praktik økonomisk.

Han finder det mærkeligt, at de radikale og konservative ikke efterlever det i praksis.

- Det er dobbeltmoralsk, at man på den ene side står under lovbehandlingen og siger, det er vigtigt at sikre de studerendes livsvilkår, og så nu ikke selv vil benytte sig af muligheden.

Radikale Venstre oplyser, at partiet ikke vil belønne de studerende økonomisk, da de er i praktik som led i deres uddannelse og modtager SU.

“Opholdet er ulønnet, fordi praktikopholdet er et integreret element i et studieforløb med de krav, det stiller til praktikværterne og indholdet af praktikopholdet”, lyder meldingen i en skriftlig kommentar til Avisen.dk fra Radikale Venstres sekretatiatschef, Lars Beer Nielsen.

Men de får statsstøttet frokost

Men selvom de radikales praktikanter ikke får en rød reje af partiet, så modtager de andre former for erkendtligheder, oplyser sekretariatschefen:

“Vi betaler deres frokost samt alle andre ekstraudgifter, de måtte have, ligesom vi investerer rigtig meget tid i praktikvejledningen undervejs og giver dem gratis telefon mv.”, oplyser Lars Beer Nielsen.

Det Konservative Folkeparti oplyser ligeledes, at deres ulønnede praktikanter får frokosten betalt.

En frokost i Christiansborgs kantine, Snapstinget, koster omkring 40-50 kroner for Folketingets medlemmer og deres ansatte. De får nemlig godt halvdelen af frokosten betalt af staten, idet de modtager et tilskud fra Folketinget.

Praktikanternes frokost er også inkluderet i denne ordning, oplyser Folketingets økonomiafdeling.