Paris eksperimenterer med bilfri dag
En dag uden biler er lærerig og skal give stof til eftertanke, siger politikere i den franske hovedstad.

Pariserne fik søndag en kraftig opfordring til at tænke i nye baner og vælge at gå til fods eller bruge rulleskøjter, cykler eller løbehjul frem for deres biler, da det var "bilfri dag" i Byernes By.

Det er tredje gang, at den franske hovedstad eksperimenterer med et forbud mod bilkørsel, men det var langt den mest drastiske, da hele byens midte - omkring 105 kvadratkilometer - for første gang var forbeholdt fodgængere og cyklister.

- Initiativet her kræve et enormt forarbejde, siger borgmester Anne Hidalgo til avisen Le Parisien.

- Navnligt fordi zonen i år er blevet gjort meget større og dækker hele Paris, siger Hidalgo, som er socialist, og som i 2014 lovede at gribe ind over for forureningen i storbyen.

Hun har haft fokus på at bygge nye busbaner og anlægning af cykelstier. Kritikere beskylder hende for at være for radikal og alt for hård over for bilister.

- Det er blot PR for at sige, at biler er dårligt, siger Pierre Chasseray, som leder lobbygruppen "40 millioner bilister".

Flere hundrede politibetjente var sat ind for at håndhæve den bilfri dag, hvor taxaer og busser stadig kan køre, og hvor der også gives dispensationer til mange private.

- Formålet med den bilfri dag er slet og ret at nyde byen på en anden måde, siger en talsmand for trafikselskabet i den franske hovedstad, l Christophe Najdovski.

- Det er en dag, der skal være lærerig, sjov og venlig.

/ritzau/AFP