Påståede CIA-flyvningerne skal under lup
Udenrigsminister Villy Søvndal (th) og Grønlands landsstyreformand Kuupik Kleist fortæller pressen om CIA-undersøgelsen. Foto: Kristian Brårud Larsen
Grønland får nu lov til at undersøge de påståede hemmelige CIA-flyvninger, som både den tidligere og nuværende regering ellers har undgået.

Ny lup rettes mod den forhenværende danske regering og den amerikanske efterretningstjeneste.

Det drejer sig om en uafhængig undersøgelse af de påståede hemmelige CIA-flyvninger i dansk og grønlandsk luftrum, som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og den grønlandske selvstyreformand Kuupik Kleist blev enige om sent tirsdag aften.

"Det er jo et kompromis, vi har indgået, da både den nuværende og forhenværende danske regering i udgangspunktet har afvist at gennemføre en undersøgelse, så vi er et stykke af vejen," siger Kuupik Kleist til Newspaq.

Grønlænderne har længe forsøgt at få en kommissionsundersøgelse af de påståede flyvninger og mellemlandinger på Grønland. En kommission, som kan afhøre vidner. Det står dog ikke i det nuværende regeringsgrundlag, og det endte derfor med, at Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) står for undersøgelsen.

"Den undersøgelse går ikke ud på at placere ansvar, men derimod afdække forløbet og regeringens eventuelle rolle i sagen. Så må vi efterfølgende vurderer, om der er noget at følge op på i forhold til redegørelsen," fortæller selvstyreformanden.

Undersøgelsen skal særligt kigge på beskyldninger om "aftalt spil" mellem USA og Danmark i forbindelse med en tidligere redegørelse for flyvningerne i 2008. I januar i år kom der oplysninger frem på Wikileaks, der offentliggør hemmelige dokumenter, som rejste spørgsmål om hvorvidt embedsmænd fra Danmark og USA besluttede ikke at svare på spørgsmålet om flyvninger over Grønland i den tidligere undersøgelse.

DIIS har kun mulighed for at se på skriftlige regeringsdokumenter og tidligere tilgængelige oplysninger.

Den nye undersøgelse skal være færdig senest den 1. maj 2012.