Pårørende: Pas på de ældre i sommervarmen

Dit liv
Selv om man ikke bevæger sig meget, så sveder man alligevel og skal derfor huske at få nok at drikke i varmen. (Foto: Foto: Colourbox/Free)

Skrøbelige ældre er særligt udsatte for dehydrering i varmen. Så det kan være en god idé at være ekstra opmærksom som pårørende, når vejret bliver varmt.

Intens sommervarme kan tage hårdt på de fleste, men særligt ældre er udsatte.

Det skyldes, at vi bliver mere fysisk skrøbelige og samler flere sygdomme sammen med alderen. Samtidig har vi færre ekstrakræfter at trække på, forklarer Anders Beich, der er speciallæge i almen medicin og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Derfor er det særligt vigtigt for ældre at få spist og drukket ordentligt i varmen.

Hvis man vil undgå dehydrering, er det nemlig ikke nok bare at drikke en masse. Man skal også indtage næring og salte.

Og her kan man som pårørende være en aktiv medspiller ved at kræse lidt for maden.

- Det ville kunne hjælpe mange ud af deres skrøbelighedstilstand, hvis man fokuserede mere på kosten, forklarer Anders Beich.

Studier viser nemlig, at lækker mad øger appetitten hos småtspisende ældre. Og korrekt ernæring er både afgørende for kroppens velbefindende, og om man kan holde på den væske, man indtager.

- Det er den bedste måde at få de salte, kalorier og vitaminer, man har brug for som ældre. Og netop fordi man er skrøbelig, betyder kosten meget, siger speciallægen.

Som pårørende kan du også hjælpe ved at minde om rådene, siger Anders Beich.

- Det er ikke sikkert, at man kan efterleve alle de her råd selv. Og så er det jo fint, at man har nogle pårørende til at holde øje.

Man kan som pårørende også tage et kig i køleskabet, hvis man er bekymret, siger Mette Foldager, der er sygeplejerske, cand.cur. og projektleder på Geriatrisk Afdeling ved Odense Universitetshospital, Svendborg Sygehus.

- Hvis der er blevet handlet ind, er der så overhovedet blevet taget noget af den mad?, siger hun.

Hold også øje med, om den ældre pludselig ændrer adfærd i varmen.

Det kan være, hvis de taber sig, og bukserne begynder at hænge. Eller hvis hverdagens gøremål bliver nedprioriteret, siger Mette Foldager.

- Hvis de begynder at springe badet over eller dropper at hente post, skal alarmklokkerne ringe. For det er ikke sådan, de plejer at opføre sig, og så skal man få det undersøgt, siger hun.

Fakta: Ældre, varme og dehydrering

- Skru op for væskeindtaget. Man fordamper mere væske i varmen, også selv om man ikke nødvendigvis sveder.

- Man må gerne drikke andet end vand. Kaffe, te, mælk og saft tæller også med. Alkohol og stærk kaffe er dog vanddrivende.

- Spis sundt, grønt og varieret, så kroppen også får salt, sukker og proteiner.

- Hvis man døjer med manglende appetit, kan det være fint at have proteindrikke, yoghurt eller koldskål i køleskabet.

Kilder: Anders Beich, Mette Foldager.

/ritzau fokus/
Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald