- Den piner mig voldsomt, og jeg er oprigtigt ked af det på beboernes og de pårørendes vegne.
Sådan siger Ole Bollesen (S), formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet i Syddjurs Kommune, til Stiften.dk.
Han topper udtalelsen med, at kalde det en ulykkelig sag for alle parter, at huslejen i Syddjurs Bo- og Aktivitetstilbud Marie Magdalene er steget og steget de seneste år.
For de 24 handicappede beboere drejer det sig om en stigning fra 5.500 kroner til 8.153 kroner om måneden - eller i tæt på 50 procent på tre år.
Årsagen skal findes i en uskøn blanding af konkurs, for lavt sat husleje og senest, at byrådet har nikket ja til en ny huslejestigning i 2018.
- Beboerne og de pårørende har min største medfølelse. Men situationen er sådan, at vi er forpligtiget til at dække afdelingens udgifter ved at opkræve den rette husleje. Siden slutningen af 2016 har det stået klart, at huslejen fra begyndelsen var sat alt for lavt. Derfor er vi ganske enkelt nødt til at lade den stige, siger direktør Kenneth Taylor Hansen fra RandersBolig, der administrerer driften af Boligselskabet af 2014 og dermed Marie Magdalene, til Stiften.dk.
Ilse Olsens 45-årige multihandicappede søn er en af de beboere, der har fået pengepungen i klemme. Hun kalder udviklingen for forfærdelig og chokerende.
Hun fortæller til Stiften.dk, at hendes søn og andre beboere i 2011 blev bedt om at flytte fra Fakkelgården i Hornslet til det kommende Marie Magdalene ved Ryomgård. Og at der blev afgivet et løfte om, at boligudgiften ikke ville stige voldsomt.
- Det er en frygtelig situation. Huslejestigningerne udløser ganske vist højere boligstøtte til vores søn, der er førtidspensionist. Men det kan ikke fuldt og helt betale forhøjelserne, så han får ganske enkelt færre penge til at tage på ferier og andet. Det er så trist, siger Ilse Olsen til Stiften.dk.
Hun erkender, at der sandsynligvis ikke er noget at komme efter juridisk.
- Men det ændrer ikke på, at vi fik noget andet at vide ved flytningen fra Fakkelgården til boligerne i Marie Magdalene. Så rent moralsk er det en anden historie. Forhøjelserne betyder noget for beboernes økonomiske råderum. Det gælder især de beboere, som ikke har familier eller andre pårørende til at bakke op, fortæller Ilse Olsen.