Administration 

På mandag går det løs: Her er 10 ting, du skal tjekke på din årsopgørelse

Doris Erlandsen

Undgå at snyde dig selv i skat

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
København, 8. marts 2015

Skal man have penge tilbage eller betale? Fra den 14. marts valfarter danskerne til skat.dk for at se deres årsopgørelse. Men midt i iveren efter at se det endelige resultat glemmer mange, at de faktisk kunne betale mindre i skat, hvis de angav de rigtige fradrag.

- Fordi SKAT registrerer de fleste oplysninger automatisk, tror mange, at SKAT registrerer alle oplysninger, men det er langt fra tilfældet. Særligt børnebidrag, rejsefradrag, håndværkerfradrag og befordringsfradrag er nogle af de poster, der ikke nødvendigvis er fortrykt og derfor skal tjekkes igennem, siger skatteekspert i Deloitte Doris Erlandsen.

Det kan altså godt betale sig at gå tallene igennem en ekstra gang, inden årsopgørelsen arkiveres i reolen.

- Alt for mange danskere haster igennem systemet og snyder dermed sig selv for potentielt tusindvis af kroner. Slået sammen kan de mange fradrag have en stor indflydelse på det endelige resultat. Der er derfor god økonomi i at sætte et par timer af til at tjekke, om alt også er, som det skal være, siger Doris Erlandsen.

Særligt, hvis man er flyttet, blevet skilt eller har foretaget større ændringer i sin økonomi, bør man være ekstra varsom, når man kigger årsopgørelsen igennem, mener Doris Erlandsen:

- Så snart der sker ændringer i ens livssituation, vil der typisk også ske ændringer i skatten. Her er der ekstra god grund til at være på vagt.

Du bør som udgangspunkt kontrollere alle oplysninger på din årsopgørelse, men det er især vigtigt, at du er opmærksom på forhold, der ikke automatisk bliver indberettet til SKAT. Her er 10 ting, du som minimum bør tjekke.

1. Håndværkerfradrag

Du kan for 2015 få håndværkerfradrag (servicefradrag) på op til 15.000 kr. inkl. moms for arbejdsløn til service og vedligeholdelse på din bopæl. Fradraget er for alle medlemmer af husstanden, der er fyldt 18 år senest d. 31. december 2015. Et ægtepar eller samlevende par kan således få fradrag på op til 30.000 kr.

For helårsboliger er det et krav, at du boede i boligen, mens arbejdet blev udført. For fritidsboliger kan fradraget kun anvendes af ejeren og ejerens ægtefælle.

Få at få fradrag skal du indtaste beløbet via TastSelv. Husk efterfølgende at tjekke, at det rent faktisk er med på årsopgørelsen.

Du skal have betalt for arbejdet senest den 29. februar 2016 for at få fradrag i 2015.

2. Befordringsfradrag

Du er berettiget til befordringsfradrag, hvis afstanden fra din bopæl til din arbejdsplads er mere end 12 km, uanset om du cykler eller kører i bus, bil eller tog.

Hvis befordringsfradraget er fortrykt, så tjek, at det er den korrekte strækning og det korrekte antal dage. Hvis det ikke er fortrykt, skal du selv angive det. Her kan du med fordel anvende SKAT's beregningsmodel, men husk at angive det korrekte arbejdssted og det korrekte antal dage.

Får du transporten betalt af din arbejdsgiver - fx ved pendlerkort, fri bil eller varebil - skal du sørge for, at der ikke står et befordringsfradrag på din årsopgørelse, da du ellers kan risikere, at fradraget bliver beskattet som personlig indkomst.

3. Underholdsbidrag og børnebidrag

Du bør altid kontrollere, om underholds- og børnebidrag er indberettet er korrekt, ligesom du selv skal huske at skrive bidrag på, som er aftalt privat.

Du har ret til fradrag for børnebidrag, indtil dit barn er fyldt 18 år, hvis du er blevet separeret, skilt, eller jeres samliv er ophævet. Du har også ret til fradrag for børnebidrag til børn, du har fået uden for ægteskab, såfremt barnet ikke bor hos dig. Dog er der ikke fradrag for et årligt beløb på 1.776 kr. (2015).

Har I som forældre fælles forældremyndighed, og bor barnet hos jer på skift, anses barnet for at bo, hvor det er registreret med folkeregisteradresse.

Herudover er der fradrag, hvis du betaler ægtefællebidrag. Hvis du omvendt modtager ægtefællebidrag, skal du betale skat af beløbet.

4. Rejsefradrag

Hvis du har været på en rejse af 24 timers varighed med overnatning i forbindelse med dit job, har du ret til at få fradrag for dine udgifter, enten de faktiske udgifter eller med en standardsats, dog maksimalt 25.900 kr. i 2015. Husk, at der ikke længere er nogen bundgrænse.

Er udgifterne allerede dækket af din arbejdsgiver, kan du stadig få fradrag for småfornødenheder. Her er fradraget 117,75 kr. pr. døgn.

5. Fradrag for velgørenhed

Du er berettiget til fradrag for gaver til velgørende foreninger og organisationer, der er godkendt af SKAT. Du kan få fradrag for maksimalt 15.000 kr. i 2015, og der er ikke længere nogen nedre bagatelgrænse.

For at få fradrag, skal foreningen dog forinden have indberettet beløbet til SKAT. Hvis du har givet foreningen dit CPR-nr., bør det ske automatisk, men det er altid en god ide selv at tjekke efter.

6. Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskat er som udgangspunkt fortrykt på årsopgørelsen. Ejer du flere boliger, eller er du flyttet i løbet af året, bør du dog tjekke, at du kun betaler skat for den bolig, du bor i, og i den periode, du bor i den.

7. Køb og salg af værdipapirer

Køb og salg af danske værdipapirer bliver som udgangspunkt indberettet af bankerne til SKAT. Dog bør du altid kontrollere, at handlerne er registreret korrekt, da der kan være fejl i anskaffelsessummerne. Det har stor betydning, såfremt du senere vil have fradrag for et eventuelt tab.

8. Udenlandske ejendomme, bankkonti og investeringer

SKAT har ikke oplysninger om udenlandske bankkonti og udenlandske investeringer, hvorfor du selv skal oplyse om disse.

Herudover skal du huske at udarbejde en blanket K det første år, du har en udenlandsk bankkonto, samt en blanket V for udenlandske investeringer. Det er vigtigt at fortælle SKAT om alle dine udenlandske investeringer, da det er en del af din selvangivelsespligt.

SKAT får heller ikke automatisk oplysninger, hvis du har købt en udenlandsk ejendom. Du skal derfor selv indberette et eventuelt køb. Det gøres lettest ved at anvende TastSelv, hvor du finder udenlandske ejendomme under rubrik 212-214. Også udenlandske ejendomme er en del af din selvangivelsespligt.

9. Løn, pension og renter

Løn, pension og renter er som hovedregel fortrykt på årsopgørelse. Derfor kan det alligevel betale sig at tjekke igennem, om alting stemmer, eller om der er behov for korrektioner. Tjek fx, at indskud på ratepensionsordninger ikke overstiger maksimumgrænsen for fradrag. Husk også at selvangive renter af eventuel privat gæld, da de ikke automatisk indberettes til SKAT.

10. Selvstændig virksomhed og udlejningsejendom

Hvis du driver en selvstændighed virksomhed eller har lejet din bolig ud, skal du selv oplyse SKAT om det skattemæssige overskud eller underskud.

Har du haft overskud, vil det typisk medføre, at du skal beskattes. Har du derimod haft underskud, kan det fratrækkes i din øvrige personlige indkomst, såfremt der ikke er tale om en hobbyvirksomhed.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Nyheder

Minister vil undersøge anklage om overgreb i domkirke

Strandet hval
Dyreliv

Hval skyllet i land på vestkysten

Manu Sareen
Kendte

Manu Sareen scorer nyt job

Folk fylder vand på flasker
Nyheder

Rekord-varmt i Spanien

En politibil
Krimi

Søværnets dykkere leder efter ung mand 

Nye kartofler vaskes i en spand
Livsstil

Haven i juni: Tid til at rydde og nyde

ishockeyspillere set ovenfra
Sport

Slutprogrammet taler ikke til Danmarks fordel

En alligator i en pool
Helt vildt

Chok:

Familie fandt kæmpe alligator i deres pool

Bier i flok
Krimi

Fanget i træ og stukket ihjel af bisværm

En smuk kvinde i g-streng
Kendte

Kim Kardashian hånet:

Hun ligner en tegneserie

hænder på tastatur
Livsstil

Pas på:

Dit barn bliver snydt for penge i computerspil

Et lille fly i luften
Krimi

Hel familie udslettet i flystyrt

en blond kvinde på den røde løber
Kendte

Linda P efter mobning: En befrielse at bruge humoren

Bacon på panden
Mad og drikke

Sådan skal du stege din bacon

ambulance ved en sø
Krimi

Ung mand formodes druknet i sø

en smadret by
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til søndag i Ukraine-konflikten

En motorcykel i en grøft
Krimi

21-årig motorcyklist død

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes