På asylcentret i Brovst har børnene det godt
Folketingets integrationsudvalg besøgte onsdag landets to eneste kommunalt drevne asylcentre - og politikerne er begejstrede. Centerleder i Brovst mener også, at den direkte kontakt til kommunen er en stor fordel for asylansøgerne.

Børnene går i den lokale folkeskole, og når de har fri, går de i SFO og til fodbold med kommunens andre børn. Deres forældre kommer i praktik på de lokale virksomheder. De har god plads at bo på, adgang til eget bad og toilet og mulighed for selv at lave mad. Sådan lyder meldingen fra medlemmerne af Folketingets integrationsudvalg og fra lederen af et af de to kommunalt drevne asylcentre i Brovst og i Hanstholm i Nordjylland, som politikerne besøgte onsdag. De to centre er de eneste kommunalt drevne asylcentre i Danmark, landets øvrige centre drives af Dansk Røde Kors. Driften af Brovst Asylcenter overgik i 2003 fra Dansk Røde Kors til Brovst Kommune.

»Det har gjort en stor forskel, at Brovst Asylcenter er overgået til kommunen. Den direkte adgang til de kommunale institutioner giver os bedre mulighed for at tilbyde både børn og voksne et værdigt og meningsfuldt ophold på centret,« siger centerleder på Brovst Asylcenter gennem 14 år Thorkild Poulsen.

Fra alle partier i Folketinget lyder der ros til de to kommunale centre efter integrationsudvalgets besøg.

»Både kommunerne og lokalsamfundet gør en enorm indsats for at gøre beboerne og ikke mindst børnenes liv så godt og indholdsrigt som muligt, mens de venter på deres afgørelse. Det har overbevist mig om, at et tæt samarbejde med kommunen og lokalt ejerskab kan betyde utroligt meget,« siger formanden for integrationsudvalget Anne-Mette Winther Christiansen (V).

Anne-Mette Winther Christiansen og De Konservatives integrationsordfører Henriette Kjær overvejer efter onsdagens besøg, om de skal tage initiativ til et møde med Dansk Røde Kors for at tale om muligheden for, at flere kommuner kan overtage driften af asylcentre.

Jørgen Chemnitz, chef for Asylafdelingen i Dansk Røde Kors, mener dog ikke, at det afgørende er, hvem der driver centrene,

»Det er fint med forskellige operatører, det giver blandt andet en mulighed for at sammenligne kvaliteten på tværs. Det er bare vigtigt at understrege, at vilkårene for driften er meget forskellig på de forskellige centre,« siger han,

Han fremhæver, at Center Kongelunden og Sandholm, som drives af Dansk Røde Kors, har langt ’tungere’ beboere - for eksempel syge og afviste asylansøgere. De beboere, som Brovst og Hanstholm, har boende, er for de flestes tilfælde mennesker, som endnu ikke har fået afgjort deres sag.

»Det er mennesker, der stadig håber og tror på en tilværelse i Danmark - og så er det jo nemmere at være glad og deltage i det lokale liv,« siger Jørgen Chemnitz.