Oversvømmelser koster 169 livet i Nordkorea
Vedvarende regn og efterfølgende oversvømmelser i Nordkorea har kostet 169 mennesker livet mens 400 savnes.

Voldsom regn og efterfølgende oversvømmelser har inden for de seneste uger kostet mindst 169 mennesker livet i Nordkorea. Det oplyser lokale medier lørdag.

Flere end 400 andre savnes og frygtes omkommet i de værst ramte områder af det fattige og internationalt isolerede land.

Over 212.000 mennesker er blevet hjemløse som følge af oversvømmelserne. FN og andre hjælpeorganisationer har sendt mandskab til Nordkorea for at vurdere mulighederne for at hjælpe.

Verdens Fødevareprogrammet, WFP, er i gang med at sende mad, telte og tæpper til de oversvømmede områder, men der er brug for meget mere, lyder det fra eksperter.

Regnen begyndte i slutningen af juni, men det var først i slutningen af juli, at situationen blev rigtig alvorlig.

Næsten 9000 boliger er ødelagt, mens 44.000 står under vand. 1400 skoler, hospitaler og fabrikker er ligeledes ødelagte, og de ellers normalt yderst lukkede nordkoreanske myndigheder betegner situationen som meget alvorlig.

Hidtil har lokale myndigheder opgjort tabstallet til over 100 døde og 84.000 hjemløse.

Værst ramt er de provinserne Chonnae, Kangwon, Anju og Songchon.

Oversvømmelser har ødelagt store landbrugsarealer, og Nordkoreas i forvejen begrænsede evne til at brødføde sin befolkning er yderligere svækket.

Mange mennesker i de oversvømmede områder er ud over sult ramt af sygdom, og mange lider af diarré på grund af forurenet drikkevand.

En voldsom tørke kostede flere hundrede tusinde mennesker livet Nordkorea i 1990'erne, og landet har siden haft svært ved at skaffe mad nok.

Hjælpeorganisationer vurderede tidligere på året, før de nuværende oversvømmelser, at mindst tre millioner mennesker har behov for mad fra udlandet for at undgå en ny sultkatastrofe i år.

Der lever godt 22 millioner mennesker i Nordkorea.

/ritzau/AFP