Mælk har været på menuen siden stenalderen, og der findes ikke mange danske husstande, hvor køleskabet ikke indeholder en liter eller to.
Men jo ældre, vi bliver, jo dårligere bliver vi faktisk til at tåle mælk. Det skriver Illustreret Videnskab.
Problemet er, at mælk indeholder laktose. Et sukkermolekyle, der ikke kan optages i tarmen. Det skal i stedet nedbrydes til glukose, før det kan optages i kroppen. Og sker det ikke, kan man risikere diarré og i endnu værre tilfælde underernæring. Man lider altså af laktoseintolerans.
I Nordeuropa er vi heldige
Og det gør størstedelen af jordens befolkning – faktisk er det kun omkring en tredjedel af verdens voksne, der kan tåle mælk.
Men lad bare være med at hælde mælken i køkkenvasken lige nu . I Nordeuropa har mange af os heldigvis en genmutation, der gør, at vi kan omdanne laktosen gennem hele livet. Modsat især folk fra Sydamerika, Asien og Afrika, hvor effekten af genet aftager, når de ikke længere ammes.
De mest almindelige symptomer på laktoseintolerans er rumlen og uro i maven, oppustethed, diarré og kvalme, og de optræder som regel mellem 30 til to timer efter, at man har indtaget laktoserig kost.