Overlevende fra Utøya genser massakre-øen
Før årsdagen for massakren på Utøya mødes tre venner på øen, som har betydet utroligt meget i deres liv.

Tre timer før, den norske ø Utøya for knap et år siden blev forandret for altid, forlod Harald Olsen sit livs sommerparadis, hvor Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF) hvert år har holdt politisk sommerlejr.

Tilbage på Utøya et år efter, håber AUF-veteranen nu, at der igen kan blive sommerlejr for unge på øen.

Sammen med to andre Utøya-veteraner, 62-årige Arild Trøan og 42-årige Øyvind Langaas, viser den 47-årige Harald Olsen rundt på øen få dage inden markeringen af årsdagen for Anders Behring Breiviks terrorangreb 22. juli, da 69 mennesker mistede livet.

Mens de tre går rundt på øen dukker de positive minder op, men da de når op til laden bag hovedhuset på øen stivner smilene. Harald Olsen skruer tiden et år tilbage:

- Her var det, jeg stod sammen med Trond Berntsen og Rune Havdal lige inden, jeg gik om bord på båden 22. juli, mens alt åndede fred og idyl. Vi talte om, at jeg ville have min søn og hans børn med på lejren det kommende år. Så skulle vi overnatte i laden, siger han.

Af de tre er Harald Olsen den eneste overlevende. Politimanden Trond Berntsen blev Breiviks første offer. Vagtmanden Rune Havdal blev skudt og dræbt lidt senere.

Flere tanker går tilbage til 22. juli sidste år, der var en våd og kold dag.

De tre veteraner snakker lavmælt sammen om, hvor forfærdeligt de dødsensangste unge på flugt fra en iskold gerningsmand må have haft det, om våde og glatte stier og om en ø næsten uden skjulesteder kun omgivet af den kolde Tyrifjord.

Men på trods af de grusomheder, der har udspillet sig her, så ser de fremtidige sommerlejre for unge på øen for sig.

- Det er dagens AUF'ere, der skal bestemme, hvordan de vil generobre øen. Men jeg er meget optaget af, at det bliver en ø for AUF, for politiske værksteder og til udklækning af nye politiske idéer, siger Olsen til det norske nyhedsbureau, NTB.

Søndag den 22. juli markeres et-året for den grusomme terrormassakre på Utøya med ceremonier og taler. Øen besøges blandt andre af pårørende og af Norges statsminister, Jens Stoltenberg, og hans danske kollega, Helle Thorning-Schmidt (S).

/ritzau/NTB