Overlæge: Kikkert-brøler er meget alvorlig
En defekt vaskemaskine skulle have rengjort kikkerter til mave-tarm-undersøgelser. Men det gjorde den ikke. Foto: colourbox
"Meget, meget alvorlig sag", at 719 patienter risikerer hiv-smitte efter teknisk fejl, siger ledende overlæge.

Risikoen er ekstremt lille.

Men ledende overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Slagelse Sygehus, Henrik Friis, tøver ikke med at bruge betegnelsen "meget, meget alvorlig" om sagen, hvor op mod 719 patienter kan være blevet smittet med hiv på grund af en defekt special-vaskemaskine.

- Risikoen er beskeden - for ikke at sige meget, meget lille - men den er jo ikke nul. Og derfor er det naturligvis en meget, meget alvorlig sag, siger Henrik Friis.

Den defekte vaskemaskine skulle have rengjort kikkerter til mave-tarm-undersøgelser. Men det gjorde den ikke.

En af vaskemaskinens studser manglede nemlig huller, hvilket - trods obligatoriske kontroltjek - ikke blev opdaget af firmaet bag vaskemaskinen, men af en årvågen sygeplejerske, fortæller overlægen:

- Det er en vaks sygeplejerske, der opdager, at der er noget galt. Hun får firmaet ud, og de ser, at der er en teknisk fejl.

- Det fik firmaet til at tjekke alle deres maskiner i hele verden, og ifølge dem er det her er den eneste, der var noget i vejen med, siger Henrik Friis.

Fejlen blev opdaget i marts, og på det tidspunkt havde den defekte vaskemaskine været i brug i ni måneder.

Og i sidste uge sendte sygehuset breve ud til de 719 patienter, hvor de tilbydes at komme til tjek for hiv og leverbetændelse.

Hvorfor sender I først breve ud nu?

- Det er jo et brev, man godt kan blive nervøs over at få, så vi ville ikke skrive til nogen, som vi ikke var helt sikre på var berørt. Så vi måtte kigge alle journaler igennem fra dengang, vi fik maskinen leveret, forklarer Henrik Friis.

Han understreger samtidig, at alle 719 patienter efterfølgende er blevet tjekket for blodforgiftning - hvilket der var størst risiko for at få. Ingen prøver har vist sig positive.