Overfald på taxaer en gang om ugen Taxa · Grov vold er en fast del af mange taxa-chaufførers arbejdsdag i 2006 blev en taxi-chauffør overfaldet en gang om ugen. Dansk Folkeparti vil tvinge vognmændene til at sætte overvåg

»Jeg fik engang en knytnæve lige i ansigtet, så min læbe flækkede,« siger chauffør Carsten Jespersen.

Kunden var rasende over Carstens rute, som han mente var en omvej. Episoden er desværre langtfra enestående. Taxachauffører bliver overfaldet med knytnæveslag, knive, geværer og sakse. Det sker en gang om ugen. Det viser en opgørelse fra Taxachaufførernes Landsklub og Fagbladet 3F. Derfor fremsatte Dansk Folkeparti uden om regeringen et lovforslag før jul. Et lovforslag om tvungen videoovervågning i hyrevogne.

Forebygning

Forslaget skal være med til at forebygge og opklare røverier mod og overfald på taxachauffører.

En rundringning blandt partiernes retsordfører tyder på, at forslaget er på vippen til at kunne samle et flertal.

Retspolitisk ordførere fra Dansk Folkeparti Peter Skaarup, siger:

»Overfald på taxachauffører er et stigende problem. Videoovervågning er blevet så billigt at installere i taxaerne, at det er rimeligt at indføre videoovervågning som en lovbestemt forpligtelse for taxavognmændene for at sikre deres chauffører mod overfald.«

Dansk Folkeparti får støtte til forslaget fra Socialdemokraterne, men Venstre og De Konservative er ikke enige.

»Vi synes, at vognmændene bør sætte kameraer op. Og det er der mange, der allerede gør. Men vi er imod tvang,« forklarer Venstres Birthe Rønn Hornbech. Og hun bakkes op af Tom Behnke (K):

»Overfaldene er fuldstændig uacceptable, og chaufførerne er en udsat gruppe, men det er ikke statens opgave at pålægge private at opsætte overvågning for at beskytte sig selv. Det må borgerne selv finde ud af, hvis de har et behov, så har de muligheden for det,« mener han.

Afventer erfaringer

Retspolitisk ordfører fra SF, Anne Baastrup, er åben overfor forslaget.

»Vi er til at snakke med. Men vi vil gerne være afventende og først se på de erfaringer, som Amager Taxi har gjort sig, for de overvåger allerede vognene. Men det giver jo ikke så meget mening, at vognmænd, der primært kører om dagen og transporterer pensionister og handikappede, skal tvinges til at betale for overvågning,« siger hun.

De Radikale mener, at det ville være mere fornuftigt, hvis alle vognmænd indførte overvågning ad frivillighedens vej.

»De skal gøre det af omsorg. Og hvis ikke de vil, skal chaufførerne sige op og finde en vognmand, der gerne vil. For der er mangle på chaufførerne, så der må være masser af job,« vurderer Elisabeth Arnold.