Overborgmester kræver lovændring
Boligjagt · Ritt Bjerregaard indser, at det kommer til at tage mere end fem år at bygge 5.000 boliger til 5.000 kroner. Hun sender nu sagen i Folketinget for at få loven ændret. »Hun tror, hun står over loven,« kritiserer Venstre

Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard valgte i går et angreb som sit bedste forsvar, da hun på et pressemøde, flankeret og støttet af borgmestrene Klaus Bondam (R) og Bo Asmus Kjeldgaard (SF), krævede en lovændring for at gennemføre sit valgløfte om 5.000 billige boliger til 5.000 kroner.

Forleden afviste den øverste myndighed, Statsforvaltningen, at Københavns kommune må øremærke boliger til familier med en mellemindkomst. En afgørelse, der kan vise sig fatal for det højt besungne valgløfte. Inden Statsforvaltningen kom med sin afgørelse, havde Kammeradvokaten sagt god for projektet, og den uenighed fik i går Ritt Bjerregaard til at sende sagen videre til Sundheds- og Indenrigsministeriet. Tanken er, at ministeriets jurister skal komme med en endelig udmelding.

Hævet over loven

Men som en gardering mod et negativt resultat, sagde Ritt Bjerregaard:

»En så vigtig sag må ikke ende i juristerier. Vi har et problem, og så må vi gå landspolitisk. Hvis Indenrigsministeriets jurister heller ikke mener, at vi må, vil vi have lovgivningen ændret,«

Og regeringen var ikke sen til at gribe bolden og udtale sig i politisk stærke vendinger. Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, tog klart afstand fra Ritt Bjerregaard.

»Ritt Bjerregaard tror, at hun står over loven, men det gør hun ikke. Hvis alle kommuner fik lov til at lave særregler, ville systemet bryde sammen. Ritt Bjerregaard kan ikke bare forære jord væk til sine kernevælgere, for det er konkurrenceforvridende. Men nu får vi sagen undersøgt af ministeriets jurister, og det er glimrende,« sagde Erling Bonnesen.

SFs formand Villy Søvndal var hurtigt ude med støtte til initiativet, som han kaldte et godt redskab mod dannelsen af rigmandsghettoer i landets større byer. Ritt Bjerregaards partifælle boligordfører René Skau Bjørnsson mener, at Ritt Bjerregaard peger på en vigtig problemstilling.

Et problem i flere byer

»Det er et problem, som findes i alle landets store byer. Kommunerne burde kunne bestemme, at et vist areal skal udlægges til både andel - leje og ejerboliger. Hvis ministeren ikke kan komme med en løsning, så må vi kigge os om efter et flertal, der vil ændre reglerne,« siger René Skau Bjørnsson.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen, der ferierer indtil 24. januar.