OVERBLIK: Udlændinge og skattelettelser splitter VLAK og DF

Forhandlinger om finanslov, udlændinge og skat mellem regeringen og DF har været turbulente.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var før jul på kollisionskurs under de langstrakte forhandlinger om en finanslov, skattelettelser og udlændingestramninger.

Konflikten er senest blusset op igen lørdag, hvor DF-formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Jyllands-Posten kræver en udlændingeaftale, før der kan forhandles en "ambitiøs" skatteaftale på plads.

Læs om forløbet her:

* Regeringen og Dansk Folkeparti indgik aftale om finansloven 8. december.

* Det skete efter et turbulent forløb, hvor regeringen i første omgang lagde op til at forhandle skattereform og finanslov på plads samtidig.

* Den ambition måtte dog opgives.

* Men Finansloven blev indgået med en melding fra Liberal Alliance om, at regeringspartiet kun ville stemme for finansloven, hvis der i mellemtiden var indgået en skatteaftale med historisk store skattelettelser.

* Samme aften proklamerede partileder Anders Samuelsen (LA), at skatteaftalen ville give danskerne en tidlig julegave i form af "de største skattelettelser i mands minde".

* Truslen fra LA fik DF til at tale om "en revolver på forhandlingsbordet" og en regering, der var ved at "gå op i limningen".

* LA stod fast. Lige indtil 19. december, hvor Anders Samuelsen på et pressemøde slog fast, at LA ville stemme for finansloven - og i øvrigt ville lægge forhandlingsstilen med ultimative krav bag sig.

- Nu vil jeg lade den omvendte proces gøre sig gældende fremover. Den som ikke inkluderer deadlines eller ultimative krav. Hvis det virker, så vil jeg være den første til at glæde mig over det, sagde han.

* Aftalen lød, at regeringen og DF i januar skal forhandle videre om de skattelettelser, som LA og resten af regeringen stiler mod - samt det nybrud i udlændingepolitikken, som støttepartiet har som modkrav.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.