Overblik: Spektakulære fangeflugter
Tirsdagens fangeflugt står ikke alene. Både bandeledere og drabsmænd har taget flugten fra fængselsbetjente.

Tirsdagens fangeflugt, hvor to mænd stak fra arresten i Kolding, er ikke den første gang, hvor fanger flygter fra ordensmagten.

Fredag spankulerede en bandeleder i ro og mag ud af Danmarks mest moderne og sikrede fængsel, Statsfængslet Østjylland ved Horsens, og kørte bort i en taxa.

Fangen, den 34-årige Mohammed Figuigui - kaldet "Maleren" - havde på forunderlig vis held til at bilde en fangevogter ind, at han var identisk med en anden fange på sin afdeling, som havde ret til udgang. Maleren er stadig på fri fod.

I starten af 2012 var der flere eksempler på, at fanger blev befriet i forbindelse med retsmøder i retsbygningen på Blegdamsvej på Nørrebro i København.

En af gangene brød seks personer en dør op til et aflåst venterum i retsbygningen, hvor arrestanten opholdt sig. Manden var i retten for at få forlænget sin varetægtsfængsling, men blev befriet af sine kammerater.

Drabsmanden Danni Meisler er en af de mere kendte eksempler på flugtfanger i de senere år.

Meisler så sit snit til at stikke af fra sin afsoning, da han i december 2010 skulle fragtes fra sin celle i Vridsløselille Statsfængsel til røntgenundersøgelse på Glostrup Hospital.

Fængslets personale havde fortalt Meisler om transportplanerne, og den drabsdømte var ikke sen til at udnytte tiden og forberede sit forsvindingsnummer.

Og da Meisler gik frem mod hospitalets indgangsdør, slog en bevæbnet bande til og befriede den transportbæltefikserede fange fra de medrejsende fængselsbetjente.

Det var anden gang, at det lykkedes Danni Meisler at stikke af fra myndighederne. Han stak allerede af, da han sad varetægtsfængslet for drabet på en bodegagæst i Brønshøj i 2006.

Når det kommer til lukkede fængsler i Danmark, er succesfulde flugtforsøg dog temmelig sjældne.

Kim Østerbye, som er formand for de danske fængselsbetjente, peger på, at fangerne har meget at miste ved at stikke af. De mister blandt andet deres ret til udgang og får ekstra straf.

Derfor forsøger folk som regel kun at stikke af, hvis de skal noget helt konkret ude på den anden side, eller hvis de vil til udlandet, vurderer Kim Østerbye.

/ritzau/