OVERBLIK: Sagt i blå blok i hektisk december

Regeringen og DF forhandler om skat og udlændinge, efter at parterne er blevet enige om en finanslov.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl er en af hovedpersonerne i blå bloks problemer.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl er en af hovedpersonerne i blå bloks problemer. Foto: Sarah Christine Nørgaard/arkiv/Scanpix

Paterne er blevet enige om en finanslov for 2018, men VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti er i disse dage i gang med vanskelige forhandlinger.

LA truer med ikke at stemme for finansloven 22. december, hvis ikke en skatteaftale er på plads før.

DF vil først gå med til en skatteaftale, hvis parterne laver en aftale om yderligere stramninger på udlændingeområdet.

Hele balladen begyndte for alvor 5. december, da DF-formand Kristian Thulesen Dahl kom med en opfordring til regeringen.

Adskil forhandlingerne om finanslov, skat og udlændinge, så en finanslov kan laves, var meldingen. Regeringen ønskede, at de tre ting ikke blev adskilt.

Her er, hvad der er blevet sagt i forløbet efter DF's opfordring:

* 5. december

Finansminister Kristian Jensen (V) til DR:

- Vi ønsker stadigvæk, at forhandlingerne hører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteaftale har indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen, og at det er realistisk.

* 6. december

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hidkalder Thulesen Dahl til møde. Efterfølgende siger DF-formanden:

- Vi er overbeviste om, at når de får gentænkt tingene, så ender de med den samme forståelse som os: Nemlig at vi får landet en god finanslov, og så genoptager vi forhandlingerne om de andre spørgsmål derefter.

Løkke indkalder til endnu et møde om aftenen. Et "tilskæringsmøde", som Løkke kalder det. Efter mødet varsler Løkke en markant omlægning af udlændingepolitikken:

- Nu bruger vi torsdagen på at fortsætte drøftelserne om finanslov og skatteaftalen i Finansministeriet.

- Og så vil jeg samtidig holde møder i Statsministeriet omkring udlændingepolitikken for at se, om vi kan lave et paradigmeskift for de personer, som er midlertidigt beskyttet i Danmark.

* 7. december:

Liberal Alliance melder sig på banen i skikkelse af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille:

- Det er vores opfattelse, at det sagtens kan lade sig gøre at lande en aftale på alle tre områder. Jeg tror, at samtidighed er en forudsætning for, at der kommer en god skatteaftale. Derfor er det selvfølgelig det, vi sigter efter.

Thulesen Dahl giver sig ikke:

- Jeg kan på tredjedagen kun opfordre regeringen til at lande finansloven nu. Det kan vi gøre i løbet af få timer.

Udenrigsminister og LA-leder Anders Samuelsen på spørgsmålet, hvorvidt LA har sat regeringens liv ind på, at en aftale om skat og finanslov lander på samme tid:

- Regeringens liv er altid på spil. Hver eneste dag, morgen, middag, aften, jul, sommer og påske. Det hele afhænger af, om vi kan komme igennem med vores politik på en tilfredsstillende måde.

* 8. december:

Regeringen og DF bliver enige om en finanslov. Der er ingen aftale på plads om skat eller udlændinge.

Finansordfører Joachim B. Olsen (LA) skriver efterfølgende på Facebook:

- I aften lander vi en aftale om finanslov. Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen. Det har alle journalisterne ikke fanget.

Adspurgt om Simon Emil Ammitzbøll-Bille er enig i truslen fra sin partifælle, lyder svaret under præsentationen af finansloven:

- Jeg er enig i, at vi får en skatteaftale, inden vi kommer til tredjebehandlingen (af finansloven, red.). Det er forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt.

På Twitter skriver Samuelsen:

- Mange har tvivlet på, om skattelettelserne kom. Nu kommer de. Inden jul endda. Og de bliver de største i mands minde.

* 11. december:

Thulesen Dahl om LA's trussel:

- Regeringen kan gå op i limningen inde fra. Derfor opfordrer jeg statsministeren til at få styr på sin regering.

* 12. december:

Samuelsen afviser, at LA truer med noget som helst:

- Vi truer ikke med noget. Hvis der er vilje på alle sider, så finder vi hinanden. Det er også det, som statsministeren har givet udtryk for.

- Han lægger stor vægt på, at vi får landet alle de her aftaler inden jul, og det er jeg fuldstændig enig med ham i.

Løkke om finansloven, der skal stemmes igennem 22. december:

- Regeringen har indgået en finanslovsaftale. Det siger sig selv, at de aftaler, vi indgår, dem understøtter vi selvfølgelig også ved at stemme dem igennem.

* 14. december

Thulesen Dahl er ikke imponeret over LA's ageren i forløbet:

- Det er vildt. Det er dramatisk. Det er uhørt. Vi har ikke før oplevet et regeringsparti, der indgår en aftale med sit støtteparti, som man så ikke vil garantere at stemme for.

Samme dag efter endnu et møde siger Ammitzbøll-Bille:

- Vi er ikke længere fra hinanden, end at vi kan nå en aftale om skattelettelser og udlændingestramninger inden 22. december, hvis den politiske vilje er til stede.

DF-formand Thulesen Dahl efter samme møde:

- Vi har en fælles forståelse af, at vi er langt fra hinanden - specielt når det kommer til udlændinge- og integrationspolitikken.

Løkke håber på snarlig julefred:

- Nu er det min opgave at prøve at drive det her frem til en konklusion, og jeg vil da gerne udtrykke det almindelige håb, at julefreden kan nå at sænke sig over Christiansborg, inden det bliver lillejuleaften.

* 15. december

Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) efter et møde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- Hvis man indkalder til et nyt møde, vil det være klogt, hvis regeringen har gjort sig klart, hvor den kan komme DF i møde og udfordre konventionerne. Vi opfordrer dem til at gå i tænkeboks.

* 16.-17. december har der ikke været officielle forhandlinger.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.