OVERBLIK: Sådan reagerer verden på angrebet i Syrien
Det koordinerede angreb i Syrien udført af USA, Frankrig og Storbritannien skaber stærke reaktioner verden over. Mens blandt andet NATO og Danmark støtter angrebet, fordømmes det af Iran og Rusland. Foto: Mandel Ngan/AFP
USA, Storbritannien og Frankrig har natten til lørdag lavet et koordineret angreb i Syrien.

USA, Storbritannien og Frankrig lancerede natten til lørdag dansk tid et stort, koordineret angreb i Syrien.

Angrebet var et svar på sidste weekends formodede kemiske angreb i den syriske by Douma. Det vestlige samfund mener, at den syriske præsident Bashar al-Assads styre stod bag angrebet i Douma.

Her er de politiske reaktioner på angrebet:

* RUSLAND

USA, Frankrig og Storbritanniens angreb i Syrien vil ikke ske uden konsekvenser, siger den russiske ambassadør i Washington ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

* TYRKIET

Tyrkiets Udenrigsministerium siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at det vestlige angreb i Syrien er en "passende reaktion" som gengældelse for det angivelige kemiske angreb i Syrien for en uge siden.

- Vi hilser denne operation velkommen, den udtrykker den menneskelige samvittighed efter angrebet i Douma, som vi har en stærk formodning om er blevet udført af regimet, siger ministeriet i en udtalelse.

* IRAN

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger, at angrebet i Syrien er en forbrydelse og ikke fører til noget.

- USA's allierede vil ikke opnå bedrifter af forbrydelser i Syrien. At angribe Syrien er en forbrydelse. Den amerikanske præsident, Storbritanniens premierminister og Frankrigs præsident er kriminelle, siger Khamenei i en tale citeret af iransk tv.

* SYRIEN

Det syriske regime kalder lørdagens angreb "ulovligt" og "dømt til at fejle".

- Aggressionen er en grov krænkelse af international lov, et brud på det internationale samfunds vilje og er dømt til at slå fejl, lyder det i en erklæring fra det syriske stats-tv ifølge AP og AFP.

* Nato

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, støtter USA, Storbritannien og Frankrigs militære handlinger i Syrien. Det skriver han i en pressemeddelelse.

- Det her kommer til at svække det syriske regimes evne til at udføre flere angreb mod folket i Syrien, lyder det.

* FN

FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrer efter lørdagens angreb til tilbageholdenhed og til, at Vesten undgår aktioner, der kan forværre situationen i Syrien, skriver nyhedsbureauet AFP.

* DANMARK

- I krige er der regler, og dem har Assad groft tilsidesat i Douma. Det skal det internationale samfund reagere på.

- Derfor støtter regeringen også det markante militære modsvar fra vore Nato-allierede, Frankrig, Storbritannien og USA. Assad og resten af verdens despoter skal vide, at den slags ugerninger slipper man ikke ustraffet fra, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

* TYSKLAND

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, bakker op om det koordinerede angreb i Syrien.

Merkel kalder angrebet for en "nødvendig og passende militær intervention".

* EUROPA-KOMMISSIONEN

Formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, siger efter luftangrebet i Syrien, at Assad-regimets brug af kemiske våben må stoppe, skriver Reuters.

- Brugen af kemiske våben er under alle omstændigheder uacceptable og må fordømmes i de stærkeste vendinger. Det internationale samfund har ansvaret for at identificere de ansvarlige og holde dem til ansvar, skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

* KINA

Enhver militær aktion, som omgår FN's Sikkerhedsråd, er en overtrædelse af international lov, lyder meldingen fra det kinesiske udenrigsministerium.

- Vi modsætter os konsekvent brugen af magt i internationale relationer, siger udenrigsministeriets talskvinde Hua Chunying i en meddelelse.

Ifølge Kina er en politisk aftale den eneste realistiske måde at løse problemerne i Syrien. Der bør foretages en objektiv undersøgelse af det formodede kemiske angreb i Syrien, lyder opfordringen.

KILDER: AP, AFP og Reuters.

/ritzau/