OVERBLIK: Sådan er overenskomstforhandlingerne forløbet
23. februar brød de første overenskomstforhandlinger sammen. Siden har de været henvist til "Forligsen".

Forhandlingerne om nye overenskomster for i omegnen af 745.000 offentligt ansatte fortsætter fredag i Forligsinstitutionen.

Parterne på det kommunale område er samlet og melder om god fremdrift i forhandlingerne.

Fredag klokken 10 møder parterne i staten igen ind til nye forhandlinger.

Samtidig forhandler de resterende parter på regionerne. De forhandlinger er dog flyttet ud af forligsmandens regi, selv om de rent fysisk foregår i Forligsinstitutionen.

Her kan du se en række vigtige datoer i forløbet, der startede i slutningen af 2017, hvor parterne udvekslede deres krav:

* 23. februar bryder de ordinære overenskomstforhandlinger på det statslige område sammen.

* 26. februar følger forhandlingerne på det kommunale område efter og bryder sammen. Det samme sker dagen efter på det regionale område.

* De tre store knaster i forhandlingerne på tværs af områderne er lønrammen, lærernes arbejdstid og spørgsmålet om at sikre den betalte spisepause.

* 1. marts: Med sammenbruddet på alle tre områder træder forligsmand Mette Christensen ind i billedet, da parterne mødes i Forligsinstitutionen for første gang.

Parterne har som udgangspunkt en måned til at nå til enighed, før der udbryder konflikt. Dog kan forligsmanden udsætte konflikten to gange i to uger, hvis hun vurderer, at parterne er tilstrækkeligt tæt på hinanden.

* 2. marts udsender arbejdstagerne de første varsler om strejke. Cirka ti procent af de omtrent 745.000 offentligt ansatte i kommuner, regioner og staten er udtaget til strejke.

* 7. marts svarer arbejdsgiverne igen ved at varsle en omfattende lockout af cirka 450.000 offentligt ansatte.

* 28. marts er parterne endnu ikke nået til enighed. Forligsmanden vurderer dog, at de er tæt på hinanden, hvorfor de varslede konflikter bliver udskudt to uger. Forhandlingerne fortsætter på alle områder.

* 18. april: Efter 19 timers uafbrudte forhandlinger i Forligsinstitutionen vælger forligsmand Mette Christensen på ny at udsætte de varslede konflikter i to uger.

* 20.-24. april er der intense og langstrakte forhandlinger - ofte til langt ud på natten.

* 25. april: Natten til onsdag indgår regionerne en aftale med en del af lønmodtagergrupperne om en ny overenskomst. Det er fagforeningerne under hovedorganisationen LO, der har skrevet under, samt Dansk Socialrådgiverforening.

* 26. april fortsætter forhandlingerne på det statslige og kommunale område. Forhandlerne fra staten går hjem ud på natten, mens nogle af de kommunale forhandlere bliver siddende natten over.

* 27. april kommer de resterende forhandlere på det kommunale område tilbage klokken seks om morgenen. Der lyder optimistiske toner. Forhandlingerne på statens område genoptages klokken 10.

/ritzau/