OVERBLIK: Sådan er overenskomstforhandlingerne forløbet
Overenskomsforhandlinger i Forligsinstitutionen om en overenskomst på det offentlige område fortsætter igen mandag og tirsdag. Foto: Jens Astrup/Scanpix
23. februar brød de første overenskomstforhandlinger sammen. Siden har de været henvist til "Forligsen".

Maratonforhandlinger i Forligsinstitutionen er sent søndag sat på pause, efter at de har været i gang hele weekenden.

Her kan du læse mere om hele forløbet op til de formentlig afsluttende forhandlinger:

* 23. februar bryder parternes egne overenskomstforhandlinger på det statslige område sammen.

* 26. februar følger forhandlingerne på det kommunale område efter og bryder sammen. Det samme sker dagen efter på det regionale område.

* De tre store knaster i forhandlingerne på tværs af områderne er lønrammen, lærernes arbejdstid og spørgsmålet om den betalte spisepause.

* 1. marts: Med sammenbruddet på alle tre områder træder forligsmand Mette Christensen ind i billedet, da parterne mødes i Forligsinstitutionen for første gang. Det er nu herfra forhandlingerne skal styres.

Parterne har som udgangspunkt en måned til at nå til enighed, før der udbryder konflikt. Dog kan forligsmanden udsætte konflikten to gange to uger, hvis hun vurderer, at parterne er tilstrækkeligt tæt på hinanden.

* 2. marts udsender arbejdstagerne de første varsler om strejke. Cirka ti procent af de omtrent 745.000 offentligt ansatte i kommuner, regioner og staten er udtaget til strejke.

* 7. marts svarer arbejdsgiverne igen ved at varsle en omfattende lockout af cirka 450.000 offentligt ansatte.

* 28. marts er parterne endnu ikke nået til enighed. Forligsmanden vurderer dog, at de er tæt på hinanden, hvorfor de varslede konflikter bliver udskudt to uger.

* 18. april: Efter 19 timers uafbrudte forhandlinger i Forligsinstitutionen vælger forligsmand Mette Christensen på ny at udsætte de varslede konflikter i to uger.

* Fredag den 20. april møder parterne ind til endnu en omgang maratonforhandlinger. Forhandlingerne bliver kun afbrudt af korte sove- og spisepauser hen over weekenden.

* Søndag aften kort før klokken 23 oplyses det, at forhandlingerne på det regionale og kommunale område fortsætter tirsdag klokken ti, mens forhandlingerne på statens område fortsætter mandag klokken 14.

* En ny overenskomstaftale gælder for 745.000 ansatte i kommuner, regioner og staten.

/ritzau/