OVERBLIK: Retssagen mod Bill Cosby

Skuespiller og komiker Bill Cosby er særligt kendt for sin hovedrolle i "The Cosby Show" fra 1980'erne.
Bill Cosby var engang en folkekær skuespiller og komiker. Nu er han dømt sexforbryder.
Bill Cosby var engang en folkekær skuespiller og komiker. Nu er han dømt sexforbryder. Foto: Dominick Reuter/AFP

Den engang så folkekære skuespiller Bill Cosby er torsdag blevet kendt skyldig i at have bedøvet og forgrebet sig på en kvinde.

Få her et overblik over anklagerne mod Cosby og hans kaotiske år:

* 80-årige Bill Cosby er skuespiller og komiker og er især kendt for rollen som Cliff Huxtable i tv-serien "The Cosby Show".

* Omkring 60 kvinder har anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb, der skulle have fundet sted siden 1960'erne.

* Blandt dem er den tidligere supermodel Janice Dickinson, skuespilleren Louisa Moritz og Carla Ferrigno, der i 1980 blev gift med Hulk-skuespilleren Lou Ferrigno.

* I 2005 meldte Andrea Constand Bill Cosby til politiet for et overgreb i 2004. Men efterforskningen førte ikke til en sigtelse, og året efter indgik de to et forlig i en civil retssag.

* Som følge af de mange beskyldninger mod Bill Cosby valgte tv-stationen NBC at tage en planlagt tv-serie med komikeren af programmet.

* Streamingtjenesten Netflix droppede også en planlagt lancering af en standup-optræden, der blev filmet på Cosbys 77 års fødselsdag.

* I 2017 begyndte sagen med Andrea Constand. Hun anklagede Cosby for at have bedøvet hende med piller forud for seksuelle forulempelser.

* Andrea Constand-sagen er den eneste, der er endt i retten, da de andre er juridisk forældede.

* Bill Cosby erklærer sig uskyldig i alle anklager mod ham.

* Bill Cosby indrømmede i 2005 at have købt receptpligtige piller med det formål at give medicinen til "mindst en kvinde og andre personer" i forbindelse med sex - dog uden tvang. Det fremgik af retsdokumenter, der blev offentliggjort i 2015.

* Efter fire dages votering måtte de 12 nævninge, som alle skal være enige, før der kan falde dom, i juni opgive at komme frem til en afgørelse i sagen. Dommeren erklærede sagen for ugyldig.

* Anklagemyndigheden besluttede herefter at få sagen for retten igen. Cirka ti måneder senere blev Cosby så kendt skyldig.

Kilde: Los Angeles Times, CNN, AFP, Entertainment Tonight, dpa og Reuters.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.