OVERBLIK: Respektpakken bruges til hårdere straffe
I 2016 blev den daværende Venstre-regering sammen med de andre borgerlige partier enige om en respektpakke. Den har skærpet straffen for overgreb mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med urolige situationer. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/arkiv/Scanpix
I 2016 skærpede politikere straffen for overgreb mod politiet. Onsdag er skærpelsen brugt i landsretten.

Ni måneders fængsel for at kaste mindst én brosten mod politiet.

Sådan lyder straffen, som Østre Landsret onsdag har tildelt en 20-årig mand, der deltog i demonstrationer i marts i forbindelse med tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset.

Straffen er den første i landsretten, siden politikerne i 2016 lavede respektpakken, der skærpede en række straffe.

Få et overblik over nogle af initiativerne i pakken her:

* Der blevet indført skærpet straf for overgreb mod personer i offentlig tjeneste i forbindelse med grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Der lægges en tredjedel oven i straffen.

* Denne skærpelse er taget i brug i flere sager, der udspringer af en demonstration i forbindelse med tiårsdagen for rydningen af Ungdomshuset 1. marts i år.

* I byretten fik en 23-årig mand i august eksempelvis en straf på ni måneders fængsel for to tilfælde af stenkast mod politiet.

* Som del af respektpakken blev reglen om vold og trusler mod personer i offentlig tjeneste udvidet til at omfatte indirekte trusler. Det kan være trusler fremsat gennem et familiemedlem, på sociale medier eller i pressen. Strafferammen er otte år mod i dag to år.

* Straffen for alle typer kriminalitet, der har baggrund i den forurettedes udførelse af offentlig tjeneste, blev skærpet. Det gælder også for personer tæt på den offentligt ansatte.

* Der blev også lagt en tredjedel oven i straffen for overgreb mod personer i offentlig tjeneste, når overgrebet sker i fritiden.

* Anstiftere og ledere af opløb gøres også kollektivt erstatningsansvarlige for alle materielle skader.

Kilde: Justitsministeriet.

/ritzau/