OVERBLIK: Nyt tolkefirma har været kritiseret fra start

Krimi
Politiklagemyndighed har valgt ikke længere at bruge udskældt tolkefirma. Læs om sagen her.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) er utilfreds med kvaliteten af de oversættelser, som tolkefirmaet EasyTranslate leverer.

Firmaet har været kritiseret, siden det overtog tolkeopgaven for myndigheder under Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Her kan du blive klogere på aftalen og den kritik, der har været:

* Den tidligere tolkeordning var ikke baseret på et udbud. Efter ændringer i udbudsloven i 2016 blev det vurderet, at ydelserne var udbudspligtige.

* EasyTranslate A/S vandt i november 2018 kontrakten på 520 millioner kroner. Firmaet overtog opgaven 1. april.

* Det overordnede princip i udbuddet var at sikre et højere kvalitetsniveau for tolkene. Men EasyTranslate er blevet mødt af skarp kritik.

Her er nogle nedslag af kritikpunkterne:

* Retsmøder er blevet aflyst eller udskudt, fordi tolkene ikke er mødt op, og forsvarere har meldt om ringere kvalitet i tolkningen.

* Der har været meldinger om, at regningerne er blevet dyrere, fordi tolkene kommer langvejs fra.

* Pressen har rapporteret om, at sigtede er blevet løsladt, og at nogle er sluppet for mulige bøder, da det ikke var muligt at skaffe tolke.

* Tolke er blevet sendt til opgaver i det offentlige, selv om de ikke har gennemført obligatoriske sprogtest eller er sikkerhedsgodkendt.

* En stor gruppe tolke, der blev brugt før, er ikke tilknyttet EasyTranslate. De er utilfredse med en væsentlig lavere betaling hos firmaet.

* I midten af september er der indgivet 172 klager over tolkeydelser fra EasyTranslate fra 1. april til 31. juli 2019. I samme periode er der bestilt 16.802 tolkninger.

* De fleste af de 172 klager handler om, at tolkene ikke er mødt op eller er kommet for sent.

* Rigspolitiet har tidligere bakket EasyTranslate op og sagt, at beretningerne om elendig og uforsvarlig tolkning i retssager ikke giver et dækkende billede.

* Men i september slog justitsminister Nick Hækkerup (S) fast, at der var en misligholdelse af kontrakten. Det var dog ikke nok til at ophæve den.

* Men hvis samme misligholdelse foreligger efter årsskiftet, så kan det være ophævebegrundende, har ministeren sagt.

* Tirsdag skal Hækkerup igen i samråd, hvor han skal svare på, hvorvidt EasyTranslate lever op til sine forpligtelser.

Kilder: Politiken, Rigspolitiet, Berlingske, Folketinget, Information, Justitsministeriet og Advokatsamfundet.

/ritzau/

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet