OVERBLIK: Nøgledatoer i Muellers Rusland-undersøgelse
Den 17. maj 2017 bliver den tidligere FBI-direktør Robert Mueller udpeget som særlig anklager og leder af Rusland-undersøgelsen. Trump kalder undersøgelsen en "heksejagt" mod ham. (Arkivfoto). Alex Wong/Ritzau Scanpix
Mueller-rapport kan konstatere russisk indblanding i valgkampen i 2016, hedder det i brev fra justitsminister.

Den særlige anklager Robert Mueller afsluttede fredag sin Rusland-undersøgelse, som skal kaste lyste over, hvilken rolle Rusland spillede under præsidentvalgkampen i 2016.

I rapporten hverken frifindes eller erklæres USA's præsident, Donald Trump, skyldig i at have forhindret efterforskningen i Rusland-undersøgelsen.

Men efterforskningen har ikke vist, at Trump og hans folk konspirerede med Rusland.

Her følger et overblik over vigtige datoer i undersøgelsen:

2016:

* Slutningen af juli: FBI begynder at undersøge mulig russisk indblanding i præsidentvalgkampen i USA, efter at WikiLeaks har offentliggjort 20.000 hackede e-mails fra Det Demokratiske Partis Nationale Komité (DNC).

* 8. november: Donald Trump vinder præsidentvalget over Hillary Clinton.

2017:

* 6. januar: Den amerikanske efterretningstjeneste hævder, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, gav ordre til at sabotere Hillary Clintons chancer for at blive præsident via hacking og manipulation på sociale medier.

* Samme måned beslutter Repræsentanternes Hus at undersøge påstande om mulig kontakt mellem Rusland og Donald Trump samt Trumps medarbejdere forud for præsidentvalget i USA.

* Februar: Trump fyrer sin nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, da det kommer frem, at han havde kontakt med Ruslands ambassadør Sergej Kisljak i december uden at informere om det.

* Marts: FBI-chef James Comey bekræfter, at forbundspolitiet efterforsker Rusland for indblanding i præsidentvalget.

* 10. maj: Donald Trump fyrer James Comey som FBI-chef.

* 17. maj: Tidligere FBI-direktør Robert Mueller udpeges til særlig anklager og leder af Rusland-undersøgelsen. Trump kalder undersøgelsen en "heksejagt" mod ham.

* 30. oktober: Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates bliver tiltalt af Robert Mueller for en række forhold. Blandt andet for at have modtaget store beløb fra Ukraines tidligere præsident Viktor Janukovitj og for at have skjult dette for myndighederne.

* 1. december: Det bliver kendt, at Michael Flynn sigtes af Robert Mueller for at have løjet for FBI om sin Rusland-kontakt - noget Flynn har indrømmet.

2018:

* 13. juli: Justitsministeriet i USA oplyser, at en storjury på Muellers anmodning har tiltalt 12 agenter fra den russiske militære efterretningstjeneste (GRU) for blandt andet hacking af Demokraterne forud for præsidentvalget i 2016.

* Tre dage senere siger Trump, at uanset hvad chefen for den amerikanske efterretningstjeneste siger, så tror Trump på Putins benægtelse af indblanding i valget.

* 12. december: Trumps tidligere advokat Michael Cohen bliver idømt tre års fængsel i en anden sag, der blandt andet omfatter ulovlige kampagnemidler. Han indrømmer også, at han har løjet over for Senatets efterretningsudvalg om planer om at bygge et Trump Tower i Moskva.

* Michael Cohen har indgået en aftale med Robert Mueller og samarbejder om Rusland-undersøgelsen. Han er blevet afhørt flere gange, siden FBI ransagede hans kontor i april.

2019:

* 17. januar: Det kommer frem, at Michael Cohen i 2015 skal have betalt chefen for et teknologiselskab for forsøg på at påvirke to meningsmålinger. Cohen oplyser, at han udbetalte pengene på ordre fra Donald Trump.

* 13. februar: En dommer fastslår, at Paul Manafort løj over for Robert Mueller, efter at han underskrev en tilståelsesaftale i september 2018, men brød aftalen to måneder senere.

* 7. marts: Paul Manafort bliver idømt 3 år og 11 måneders fængsel for skatteunddragelse og svindel.

* 22. marts: Rusland-undersøgelsen afsluttes formelt efter 22 måneder. Robert Mueller afleverer sin rapport til justitsminister William Barr. Justitsministeren oplyser, at han vil orientere Kongressen om rapportens hovedkonklusioner i løbet af weekenden.

* 24. marts: Justitsminister William Barr sender kortfattet brev med nogle af konklusionerne i undersøgelsen til politikere i Kongressen. Muellers rapport konstaterer russisk indblanding i valgkampen, mens det ikke er konkluderet, om Trump og hans kampagne har begået en forbrydelse. Det skal William Barr selv afgøre.

Kilder: AFP, NTB.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News