OVERBLIK: Irakisk militær vil generobre rig olieby

Irak vil kæmpe mod sig egen nordlige region Kurdistan, for at genvinde magten over den olierige by Kirkuk.

Irakiske militærstyrker vil vinde den olierige by Kirkuk tilbage fra den nordlige irakiske region Kurdistan. Det oplyser en unavngiven general.

Der har været store stridigheder om området Kurdistan, der er en region i grænselandet mellem Tyrkiet, Irak og Iran, samt et lille hjørne af Syrien og Armenien.

Få et indblik i det irakiske Kurdistans historie her:

1992: Kurdistan bliver de facto selvstyrende, efter Golfkrigen slutter. Her blandede de vestlige magter sig og beskyttede kurderne mod den irakiske diktator Saddam Husseins styrker.
USA og dets allierede etablerede i den forbindelse flyveforbud over det nordlige Irak for at beskytte kurderne.

2003: Efter invasionen af Irak bliver selvstyret i Kurdistan legaliseret med eget flag, parlament og administration. Kurdistan har eget militær og har været med til at kæmpe mod Islamisk Stat. Den kurdiske region har modtaget tusindvis af mennesker på flugt fra kampene mod Islamisk Stat.

2005: Masoud Barzani, der er står i spidsen for det ledende kurdiske parti, KDP, bliver præsident.

3. februar 2016: Den kurdiske præsident Masoud Barzani deklarerer, at det er på tide at holde en afstemning om kurdisk uafhængighed. Der er også tidligere holdt afstemninger, men alle har været ikke-bindende.
Den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, siger i den forbindelse, at han ville bruge "alle nødvendige midler" for at bevare et forenet Irak.

25. september 2017: Folkeafstemningen finder sted, og over 90 procent stemmer ja til en løsrivelse fra resten af Irak. Valgdeltagelsen var på omkring 72 procent, og flere danske kurdere rejste til regionen for at give deres besyv med.
Centrale kilder i Kurdistan sagde, at der ikke var planer om at løsrive regionen fra resten af landet. Det skulle derimod være et grundlag for debat om fremtidig uafhængighed.

Kilder: AFP og dpa

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.