OVERBLIK: Her er status på overenskomstforhandlingerne
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF), fortalte fredag, at der var landet en aftale på det kommunale område. Den indebærer dog, at en aftale om lærernes arbejdstid er udskudt. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Der blev fredag landet en aftale på det kommunale område. Staten og en del af regionerne mangler fortsat.

Der skal forhandles nye aftaler på plads for i omegnen af 745.000 offentligt ansatte, hvis nuværende overenskomster udløb 1. april.

Parternes egne forsøg på selv at forhandle sig frem til nye overenskomster for de ansatte i både stat, regioner og kommuner brød sammen i slutningen af februar.

Derefter har det været op til forligsmand Mette Christensen at søge at få parterne frem til et forlig.

Sidste frist for at indgå en aftale i Forligsinstitutionen er 1. maj. Hvis ikke det lykkes, bryder en storkonflikt løs. Den vil lamme store dele af den offentlige sektor.

Se status her:

* Regionerne:

Der er indgået en aftale for 40.000 ud af de i alt 120.000 ansatte i regionerne.

Bag aftalen står på arbejdsgiversiden Danske Regioner.

På lønmodtagersiden er det FOA, HK Kommunal, 3F - Fagligt Fælles Forbund, Socialpædagogerne, Dansk Metal, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Serviceforbundet.

Resten af fagforeningerne, herunder blandt andet Dansk Sygeplejeråd, overvejer situationen og håber fortsat at få større sikkerhed om den betalte spisepause, hvis de skal være med i en aftale.

De resterende parter på regionerne forhandler fredag. De forhandlinger er dog flyttet ud af forligsmandens regi, selv om de rent fysisk foregår i Forligsinstitutionen.

* Kommunerne:

Alle parterne på det kommunale område blev fredag ved middagstid enige om en aftale. Den indeholder en lønramme på 8,1 procent.

Den indebærer desuden en pulje på 500 millioner kroner målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.

Desuden indeholder den en sikring af den betalte spisepause for alle grupper.

Lærernes arbejdstid har været den helt store knast, og forliget indeholder ikke en aftale om lærernes arbejdstid. I stedet er man blevet enige om, at en endelig aftale arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.

* Staten:

Forhandlerne fra det statslige område ankom til Forligsinstitutionen fredag morgen. Fredag aften forhandler de fortsat.

På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne, mens også løn og lærernes arbejdstid har givet problemer.

/ritzau/