OVERBLIK: Her er sanktionerne som Fatah vil løfte fra Gaza
Som led i en aftale mellem de palæstinensiske grupper Fatah og Hamas, skal sanktioner mod Gaza løftes.

Den islamistiske, militante gruppe Hamas har i flere år haft kontrollen over Gaza, selv om området formelt hører under det palæstinensiske selvstyre.

Selvstyret har som modsvar indført en række sanktioner mod Gaza og Hamas.

Fredag er de to parter blevet enig om en forsoningsaftale. Heri står blandt andet, at selvstyret genvinder kontrollen over Gaza, mod at sanktionerne ophæves.

Her er et overblik, hvilke sanktioner Gaza har været underlagt:

* Elektricitet:

- Selvstyret har siden april kun betalt dele af regningen for leveringen af elektricitet til Gaza-striben. Dermed faldt el-forsyningen fra 120 megawatt til 80 megawatt.

- Dermed har indbyggere i Gaza strøm i ned til tre timer om dagen.

* Lønninger:

- Da Hamas tog kontrollen med Gaza i 2007, forsatte selvstyret med at betale lønninger til 60.000 embedsmænd i Gaza, hvoraf 13.000 stadig udfører deres arbejde.

- I april blev det annonceret, at lønningerne vil blive skåret ned med 30 procent.

- I juni oplyste selvstyret, at den vil stoppe en praksis, hvor familierne til Hamas-medlemmer, der sidder fængslet i Israel, får udbetalt erstatning for tabt indkomst. Det er aldrig bekræftet, at betalingerne er stoppet.

* Lægehjælp:

- For at kunne forlade Gaza for at få lægehjælp i Israel eller Vestbredden, måtte indbyggere i Gaza ansøge om tilladelse fra selvstyret, før der kunne sendes en ansøgning til Israel.

- I juni blev selvstyret anklaget for at sænke antallet af tilladelser, der blev givet. Selvstyret afviste anklagerne.

Kilde: AFP

/ritzau/