OVERBLIK: Her er sagerne om formodede syrienkrigere

Domstolene har travlt med sager om hvervning hos Islamisk Stat i Syrien.
Retten i Glostrup er en af de domstole, der har erfaring med sager om personer, der anklages for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat.
Retten i Glostrup er en af de domstole, der har erfaring med sager om personer, der anklages for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat. Foto: Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv/Free

Anklagemyndigheden har rejst en række sager mod unge, der skal have rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Ni er dømt eller tiltalt. Desuden har politiet sigtet fem personer.

* En tidligere pizzabager fra Ishøj, dansktyrkeren Enes Ciftci, rejste til Syrien to gange og ville også overføre 20.000 kroner. Højesteret har i november idømt ham fængsel i seks år, ligesom han er frakendt sin danske indfødsret.

* Retten i Aarhus idømte 4. oktober en 26-årig mand fængsel i tre år for én rejse til Syrien. Manden, der også har tunesisk pas, slap for at miste sit danske statsborgerskab. Dommen er anket til Vestre Landsret.

* 26-årige Adam Johansen blev 26. oktober af Retten på Frederiksberg idømt fængsel i fire år. Johansen, der også er tunesisk statsborger, undgik frakendelse af dansk statsborgerskab. Dommen er anket til Østre Landsret.

* 22-årige Anis Laraba, der også har statsborgerskab i Algeriet, blev 13. december idømt fængsel i fem år. Opholdet hos Islamisk Stat varede i ni måneder. Han er også frakendt sit danske statsborgerskab. Dommen er anket.

* Det tidligere bandemedlem Ali Malik på 30 år og Alexander Bak på 21 er tirsdag af Retten på Frederiksberg idømt fængsel i henholdsvis fem år og tre år og seks måneder. Alexander Bak undgik at få frataget sit danske statsborgerskab.

* Retten i Glostrup behandler i januar og februar en sag mod en 27-årig tyrkisk statsborger.

* En 24-årig mand med finsk statsborgerskab er tiltalt ved Retten i Esbjerg, og en jævnaldrende mand er tiltalt ved Retten i Aarhus.

* Anklagemyndigheden har endnu ikke afgjort, om der skal rejses tiltale mod yderligere fem personer, heraf to kvinder, i to forskellige sager, der efterforskes af Københavns Vestegns Politi.

Kilde: domme, anklageskrifter, Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.