OVERBLIK: Her er sagen om Operation Hvepsebo
Operation Hvepsebo er angiveligt danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

I en enorm aktion ransagede politiet 25. februar 2015 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.

* I alt anholdt politiet 95 mennesker og kaldte sagen for "Operation Hvepsebo". Størstedelen af de anholdte var ifølge politiet ofre, men en gruppe rumænere, et par syrere og danskere blev retsforfulgt.

* Politiet mener, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien af landsmænd og lokket med en bedre fremtid og arbejde i Danmark.

* Bagmændene transporterede dusinvis hertil, installerede dem i huse og tog dem med til Borgerservice, hvor de fik NemID og cpr-nummer.

* Efterfølgende tog bagmændene rumænernes danske identitetspapirer og brugte deres identiteter til bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

* Samlet set mener anklagemyndigheden, at der er blevet svindlet for cirka 35-40 millioner kroner.

* Anklagemyndigheden har behandlet Operation Hvepsebo som fem celler og inddelt den i tre særskilte retssager.

* Tre søskende blev i december 2015 dømt ved Retten i Hillerød. Straffene mod dem blev siden skærpet i Østre Landsret. Højesteret har nu stadfæstet landsrettens dom.

* Storebroren er idømt tre et halvt års fængsel, lillesøsteren og lillebroren tre års fængsel.

* I marts 2016 blev 13 personer dømt ved Retten i Lyngby. Den hårdeste straf lyder på fængsel i syv år og 11 måneder. Det er den hårdest mulig straf inden for den normale strafferamme i menneskehandelssager.

* I juli 2016 blev fire personer idømt straffe mellem fire og syv års fængsel ved Retten i Glostrup. Sagen er lige som sagen fra Lyngby anket til Østre Landsret.

* Bagmandspolitiet behandler i øjeblikket en sag mod en advokat, som er mistænkt i sagskomplekset. Der er endnu ikke truffet afgørelse om, hvorvidt han skal tiltales.

/ritzau/