OVERBLIK: Fire nedslag i omstridt republikansk skattereform
En skattereform kan blive en tiltrængt sejr for den historisk upopulære Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/arkiv/AFP
Senatet i USA har vedtaget en skattereform, som bliver kritiseret af nogle og knuselsket af andre.

Republikanernes forsøg på at reformere det amerikanske skattesystem tog et stort skridt fremad lørdag, hvor Senatet stemte sin version af en reform igennem.

Nu skal Repræsentanternes Hus og Senatet enes om en plan, som så skal skrives under af præsident Donald Trump inden jul.

Det kan give en tiltrængt sejr til præsidenten, der ikke har nydt nogen større politiske sejre, siden han indtog Det Hvide Hus i januar.

Her er nogle nedslag i den skatteplan, som Senatet har vedtaget:

* Skatten sænkes for middelklassen.

Donald Trump lovede under valgkampen i 2016, at han ville sænke skatten for den amerikanske middelklasse.

En analyse af Senatets reform, som tænketanken Tax Policy Center har foretaget, viser, at den gennemsnitlige person i middelklassen vil høste en skattegevinst på 850 dollar i 2019.

En person i middelklassen bliver af tænketanken defineret som en person, der tjener mellem 50.000 dollar og 90.000 dollar om året.

* Skatten for virksomheder bliver sat væsentligt ned.

Republikanernes erklærede mål for skatteplanen er at få mere fart i den amerikanske økonomi. Derfor skal virksomheder betale mindre skat af deres overskud. Det vil ifølge republikanerne betyde, at firmaer vil investere flere penge i nyt udstyr og mere arbejdskraft.

Senatets plan er centreret omkring en permanent nedsættelse af selskabsskatten for de største virksomheder som eksempelvis Apple eller Ford. Topskatten for den slags virksomheder er i dag 35 procent, men Senatet ønsker at sænke den til 20 procent fra 2019.

* Rige amerikanere vil få de største skattelettelser.

Ifølge Tax Policy Center vil den øverste procent af lønmodtagere, der tjener mere end 900.000 dollar om året, høste cirka 60 procent af skattelettelserne i Senatets plan.

* Skatteplanen vil udvide USA's underskud.

Under valgkampen lovede Trump, at en skatteplan ville "gå i nul".

Idéen var, at økonomisk vækst skulle få hjulene i USA's økonomi til at dreje hurtigere rundt, så skattelettelserne ville betale for sig selv.

Et overvældende flertal af både økonomer og politikere er dog ifølge Time Magazine enige om, at Senatets plan vil øge det amerikanske underskud.

Kilder: The New York Times og Time Magazine.

/ritzau/