OVERBLIK: EU's bankunion skal choksikre bankerne

Kommende europæisk bankunion skal sikre bedre tilsyn med de europæiske banker. Danmark hælder mod at gå med.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde inden et EU-topmøde fredag, at han "hælder til, at bankunionen er en god idé for Danmark".
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde inden et EU-topmøde fredag, at han "hælder til, at bankunionen er en god idé for Danmark". Foto: Daniel Roland/arkiv/AFP

EU-landenes stats- og regeringschefer diskuterer fredag en køreplan for en bankunion, der efter planen skal være klar inden udgangen af 2018.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde inden topmødet, at han "hælder til, at bankunionen er en god idé for Danmark".

Her følger et overblik over idé, indhold og formål med bankunionen:

* Idéen med bankunionen er at føre et fælles tilsyn, så der skabes større sikkerhed om de europæiske banker.

* Bankunionen blev aftalt i slipstrømmen på finanskrisen for at styrke euroen, så den kan modstå fremtidens økonomiske chok.

* Tilsynet har til huse hos Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt, hvor der fra 4. november 2014 er ført overordnet tilsyn med samtlige banker i bankunionen og direkte tilsyn med de 130 største finanshuse.

* Bankunionen har siden januar 2015 haft en fælles afviklingsmekanisme for, hvordan man håndterer en bank med så store problemer, at den skal lukkes.

* Over en indfasningsperiode på otte år oprettes en fælles fond, hvor det som udgangspunkt er bankernes egne penge, der bruges til at betale for at afvikle en bank.

* Et af de hovedelementer, der stadig mangler i bankunionen, er en fælles europæisk indskudsgaranti til at sikre bankkunders penge i tilfælde af krak. Planen er at forhandle det på plads næste år.

* EU-Kommissionen har senest foreslået en mere gradvis indfasning af den fælles indskudsgaranti end oprindeligt forudset.

* For at bane vej for et kompromis mellem medlemslandene har EU-Kommissionen bebudet et stort udspil i begyndelsen af 2018 for at komme nødlidende lån til livs.

* Bankunionen skal ifølge planen også have en bagstopper. Hvis der skulle ske så mange krak på samme tid, at den fælles afviklingsfond løber tør for midler, er det skattepenge, der bliver tyet til.

* Pengene til en sådan bagstopper kan ifølge EU-Kommissionens udspil komme via eurozonens redningsfond, der kan videreudvikles til en europæisk valutafond.

* Det overordnede mål med EU's bankunion er at sikre, at fremtidige problemer i europæiske banker ikke skader almindelige bankkunder, statskasserne eller euroen.

* Især de største og såkaldt systemiske banker, hvis kollaps kan få nationaløkonomiske konsekvenser, skal være bedre rustet.

* Det er obligatorisk for de 19 nuværende eurolande at deltage i unionen.

* EU-lande, der står uden for eurosamarbejdet, kan når som helst vælge at melde sig ind i bankunionen. Og - under nærmere betingelser - ud igen.

* Danmark overvejer at gå med i EU's bankunion. Der ventes en endelig dansk beslutning i efteråret 2019.

* Ifølge Justitsministeriet kræver en dansk indmeldelse i bankunionen ikke en folkeafstemning, da Danmark i givet fald ikke vil afgive suverænitet.

Kilde: EU-Kommissionen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.