OVERBLIK: Det ved vi om angrebet på den syriske by Douma
Ifølge redningsarbejdere i det oprørskontrollerede Douma var de fleste ofre for et luftangreb 7. april kvinder og børn. Foto: Handout/arkiv/Reuters
Et angreb på byen Douma har ført til anklager mod det syriske styre om brug af kemiske våben.

Et angreb af det syriske styre mod oprørsgrupper i byen Douma har ført til anklager om brug af kemiske våben. Her er et overblik over angrebet:

* Baggrund:

Det syriske styre har i en offensiv øst for hovedstaden, Damaskus, omringet en oprørsgruppe omkring byen Douma.

Her nægter den islamistiske oprørsgruppe Jaysh al-Islam, der oversat betyder Islams Hær, at overgive sig.

6. april løb forhandlinger mellem styret i Damaskus og Islams Hær ud i sandet. Luftangreb på byen blev genoptaget samme nat.

* Hvem rapporterer fra byen?

- Violations Documentation Center (VDC) er en gruppe af syriske oppositionsaktivister, hvis erklærede formål er at dokumentere krænkelser af menneskerettigheder i Syrien.

Gruppens oprindelige ledere er blevet bortført. Islams Hær mistænkes ifølge magasinet The Atlantic for at stå bag.

- De Hvide Hjelme er en gruppe frivillige i oprørskontrollerede dele af Syrien, der agerer som en redningstjeneste. Russiske og regimetro medier har anklaget organisationen for at stå i ledtog med terrororganisationer.

- Den Syriskamerikanske Lægeforening (Sams), der beskriver sig selv som en apolitisk, almennyttig lægelig hjælpeorganisation, der arbejder ved fronten i Syrien og nabolande for at mindske lidelse og redde liv.

* Hvad skete der lørdag 7. april?

Ifølge VDC bliver et bageri klokken 16 lokal tid ramt af et luftangreb. VDC citerer en frivillig fra De Hvide Hjelme for, at redningsarbejdere har fundet lig af folk, der er døde af kvælning fra giftgasser.

VDC mener videre, at en plads i Douma bliver angrebet fra luften klokken 19.30 lokal tid.

Ifølge De Hvide Hjelme og Sams melder mere end 500 patienter sig inden for et kvarter med symptomer som vejrtrækningsproblemer, blå hud, blå læber, fråde om munden, skader på øjne og en klorlignende lugt.

Redningsarbejdere melder om lig med fråde om munden, blå hud og øjenskader.

Ifølge VDC er 45 mennesker døde ved de to angreb. De Hvide Hjelme og Sams anslår, at 49 døde enten i deres hjem, på vej til eller under behandling.

Verdenssundhedsorganisationen WHO siger onsdag med lokale partnere som kilder, at der er rapporter om i alt 70 døde, hvoraf 43 viser tegn på at have været udsat for kemiske stoffer. 500 har søgt behandling med lignende symptomer.

* Reaktioner:

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) vil forsøge at samle prøver fra området. Ifølge organisationer kan billeder og videoer ikke bruges til at bedømme, om der er brugt giftgas under angrebet.

Styret i Syrien har afvist anklagerne. Ifølge styret kommer anklagerne frem, hver gang styrets styrker rykker frem på slagmarken.

En fælles FN-OPCW-delegation har tre gange tidligere konkluderet, at Syriens styre har brugt kemiske våben.

Kilder: BBC, The Independent, Bloomberg og WHO.

/ritzau/