OVERBLIK: Den lange vej til atomaftalen med Iran
Iran stoppede sin produktion af atomvåben efter en international aftale fra 2015. Se den lange proces her.

USA's præsident, Donald Trump, vil fredag undlade at bekræfte, at Iran overholder betingelserne i atomaftalen med Iran, som var mange år undervejs, siger den amerikanske udenrigsminister.

Få et indblik i, hvordan atomaftalen med Iran kom i stand:

2002: En iransk oppositionsgruppe afslører, at Iran i al hemmelighed har bygget en fabrik i Natanz, der beriger uran, samt en reaktor i Arak, hvor der bliver produceret plutonium. Teknologierne kan både bruges til civile formål og atombomber.

2003: Iran indgår en aftale med Frankrig, Tyskland og Storbritannien om at stoppe atomaktiviteterne. Desuden accepterer Iran inspektioner af Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA.

2004: IAEA oplyser, at Iran ikke har samarbejdet fuldt ud med sine inspektører, og Tehran genoptager berigelse af uran. Forhandlinger med tre EU-lande om atomsituationen går i gang.

2006: Tehran forklarer ikke sin hemmelige fremtid, der inkluderer hjælp fra Pakistan, ordentligt. Efter Iran begrænser IAEA-inspektioner og genoptager atomarbejdet, pålægger FN's Sikkerhedsråd den første af flere sanktioner mod Iran.

2008: EU chefdiplomat Javier Solana kommer med et tilbud fra FN's Sikkerhedsråd, der består af USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland. Tyskland er med til at lave forslaget, men ikke en del af rådet. Tehran afviser planen om at begrænse atomprogrammet, der til gengæld ville afsluttet sanktionerne.

2009: Sikkerhedsrådet, EU og Iran begynder at holde møder om atomprogrammet. Det strækker sig over fire år uden store fremskridt.

2011: IAEA rapporterer, at Irans tidligere projekter tyder på, at landet ønsker atomvåben.

2013: Hassan Rouhani bliver præsident i Iran. Rouhani ønsker at få sanktionerne mod landet fjernet.

2015: Iran accepterer en aftale med Sikkerhedsrådet og Tyskland. Tehran begrænser berigelse af uran, stopper arbejdet på reaktorer i Arak og accepterer strikse restriktioner. Til gengæld fjernes sanktionerne mod Iran.

2016: Donald Trump bliver valgt som præsident i USA, efter han har gjort det tydeligt i sin valgkampagne, at han er imod aftalen med Iran.

/ritzau/dpa