OVERBLIK: De overvejer at udfordre Trump ved valget i 2020
FILE PHOTO: Representative Gabbard delivers a nomination speech for Sanders on the second day at the Democratic National Convention in Philadelphia Mike Segar/Reuters
En håndfuld demokrater har offentligt tilkendegivet, at de overvejer at stille op til præsidentvalget i 2020.

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020.

Her er et overblik over de demokrater, der har annonceret deres kandidatur, eller som har taget officielle skridt til at stille op.

* Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg.

Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansk-samoaner, der er blevet valgt til Kongressen.

Krigsveteranen Gabbard siger, at hovedfokus for hendes valgkampagne vil være "spørgsmålet om krig og fred", men nævner også klimaforandringer og utilstrækkelig sundhedshjælp.

* Senator Elizabeth Warren bekendtgjorde den 31. december, at hun har taget skridt mod at etablere en undersøgelseskomité, der skal fungere som hendes base, hvis hun stiller op til det amerikanske præsidentvalg i 2020.

Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts for Demokraterne. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien og kæmper for USA's middelklasse og for sundhedsforsikring til alle amerikanere.

* I midten af december fortalte 44-årige Julian Castro, at han har dannet et såkaldt sonderingsudvalg, og at han undersøger sine muligheder.

Casto var boligminister under præsident Barack Obama. Han er barnebarn af en mexicansk migrant og søn af en latinamerikansk aktivist. Julian Castro planlægger at offentliggøre sin endelige beslutning lørdag den 12. januar.

* 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus.

Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter.

* Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet 100 millioner dollar.

Trump har tidligere udtalt, at han vil stille op side om side med den nuværende vicepræsident, Mike Pence. Endnu har ingen andre republikanere offentligt ytret ønske om at udfordre præsidenten.

* Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg.

Det gælder blandt andre senatorerne Kamala Harris, Cory Booker og Kirsten Gillibrand samt tidligere vicepræsident Joe Biden. De har dog ikke officielt annonceret deres kandidatur.

I foråret 2020 er der primærvalg i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Præsidentvalget er planlagt til tirsdag den 3. november 2020.

Kilder: USA Today, Washington Post, Reuters.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News