OVERBLIK: De Gule Veste har lagt pres på Macron
Særligt i november og december sidste år medførte demonstrationerne i Paris store sammenstød mellem "De Gule Veste" og det franske politi. Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Siden november har "De Gule Veste" hver lørdag rettet højlydt kritik mod præsident Emmanuel Macron.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er siden november sidste år kommet under gevaldigt pres fra protestbevægelsen "De Gule Veste".

Torsdag gav Macron omsider sit svar på protesterne. Han meddelte blandt andet, at han vil sænke indkomstskatten, og at han agter at lukke den elitære forvaltningsskole ENA (École Nationale d'Administration), hvor præsidenten selv og mange andre franske toppolitikere og -embedsmænd har gået.

Herunder kan du få et overblik over, hvem "De Gule Veste" er:

* De første demonstrationer samlede arbejdere fra provinsen i efteråret 2018. De protesterede mod planer om at indføre højere afgifter på benzin og diesel.

* Demonstranterne samlede sig blandt andet i parkerede biler og var iført de gule sikkerhedsveste, som alle bilejere skal have i deres bil i Frankrig. Det er de veste, der har lagt navn til bevægelsen.

* Protesterne spredte sig hurtigt til at handle om en lang række øvrige politiske emner. De blev også til en generel kritik af præsident Macron.

* Blandt bevægelsens krav har været lavere indkomstskat for middelklassen og højere indkomstskat for de rigeste franskmænd.

* 17. november begyndte de første voldsomme demonstrationer i Frankrig.

* Særligt protesterne på den store gade Champs-Élysées i hovedstaden Paris førte til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi.

* Siden da har "De Gule Veste" hver lørdag været på gaden for at demonstrere. Antallet af demonstranter er faldet løbende. Gruppen har samtidig tiltrukket flere personer fra de yderste politiske fløje.

* Da protesterne var på deres højeste, deltog omkring en kvart million mennesker. Meningsmålinger har vist, at der har været betydeligt folkelig opbakning bag "De Gule Veste".

* Protesterne har lagt et stort pres på præsident Macron.

* Han har løbende også imødekommet nogle af bevægelsens ønsker. Og torsdag fremlagde han så sin samlede plan for Frankrigs fremtid.

/ritzau/AP

/ritzau/
via Listen To News