OVERBLIK: Bangladesh håber paven kan løse flygtningekrise

Pave Frans skal i Bangladesh mødes med rohingyaer, der er flygtet fra Myanmar.
Flygtningelejre i Bangladesh husede i forvejen omkring 400.000 rohingyaer. Efter at nye uroligheder brød ud i august, er over 620.000 flere flygtet dertil.
Flygtningelejre i Bangladesh husede i forvejen omkring 400.000 rohingyaer. Efter at nye uroligheder brød ud i august, er over 620.000 flere flygtet dertil. Foto: Susana Vera/arkiv/Reuters

Pave Frans er torsdag landet i Bangladesh, hvor han blandt andet skal møde det forfulgte muslimske mindretal rohingyaerne. Ifølge FN er 620.000 rohingyaer flygtet til landet fra Myanmar.

Regeringen håber, at katolikkernes overhoved kan bidrage til at bane vej for en international løsning på en stor flygtningekrise.

* Paven har de seneste dage været i Myanmar. Under besøget i Myanmar talte pave Frans om forsoning og respekt for alle religioner, men han nævnte ikke specifikt rohingyaernes situation.

* Myanmar anser de omkring 1,3 millioner rohingya-muslimer, der anslås at have boet i landet, for at være illegale indvandrere fra Bangladesh. Rohingyaerne har været i landet i generationer.

* Rohingyaer lever hovedsageligt i delstaten Rakhine, som grænser op til Bangladesh.

* 25. august angreb en militant muslimsk gruppe politiposter og militæret i Rakhine. Det fik militæret til at indlede en såkaldt sikkerhedsoperation i delstaten.

* Myndighederne i Myanmar afviser rapporter om, at hæren skal have begået massakrer på de statsløse rohingyaer i landet.

* Mange af flygtningene beretter om afbrænding af byer, drab, voldtægter og anden vold i Rakhine.

* Flygtningelejre i Bangladesh husede i forvejen omkring 400.000 rohingyaer. Efter at nye uroligheder brød ud i august, er over 620.000 flere flygtet dertil.

*Kilder: Reuters, IOM og BBC.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.