OVERBLIK: Bagstopperen er stridspunktet i brexitaftalen
IRELAND-NIRELAND-BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT Paul Faith/Ritzau Scanpix
Premierminister Theresa May søger ved EU-topmøde at få ekstra forsikringer om den omstridte bagstopper.

Bagstopperen er det helt store stridspunkt i brexitaftalen, der lige nu befinder sig i en hårdknude.

Derfor vil EU's stats- og regeringschefer ved et topmøde i Bruxelles torsdag forsøge at give yderligere afklaring om bagstopperen, hvis det kan hjælpe premierminister Theresa May med at få aftalen igennem i det britiske parlament.

Selve brexitaftalen vil de imidlertid ikke rokke ved. Men der kan blive tale om ekstra ord på skrift, der kan understrege det, der allerede står i skilsmissedokumenterne.

Her følger et overblik over bagstopperen:

* I de kommende to år skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale på plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil.

* Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af brexit. Det er Irland ikke.

* I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil både EU og Storbritannien gerne bevare.

* Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i brexitaftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

* En hård grænse vil blandt andet betyde, at der kommer kontrolposter mellem Irland og Nordirland, da de hver især vil være underlagt forskellige toldregler.

* En blød grænse, hjulpet på vej af bagstopperen, vil betyde, at landene kan fortsætte som i dag med varer og arbejdstagere, der frit kan bevæge sig over grænsen mellem de to lande.

* Bagstopperen sikrer også, at EU's indre marked er beskyttet mod, at der sniges varer fra Storbritannien ind i EU.

* Grænsen vil ifølge brexitaftalen blive holdt åben via EU's toldunion, indtil en endelig handelsaftale er på plads mellem Storbritannien og EU.

* Problemet er, at forhandlingerne kan trække ud. Det vil betyde, at Storbritannien er tvunget til at underlægge sig EU-regler uden at have indflydelse på dem, da briterne er på vej ud af EU.

* Theresa Mays øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, vurderer, at Storbritannien risikerer at blive fanget i bagstopperaftalen, når den først træder i kraft.

* Derfor kan Theresa May ikke finde et flertal til sin brexitaftale. Kan EU og Storbritannien ikke blive enige om en aftale, risikerer man en skilsmisse uden aftale og en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Kilder: BBC og The Guardian.

/ritzau/

/ritzau/