OVERBLIK: Aftalen mellem Nord- og Sydkorea
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, underskrev i fællesskab en historisk aftale, hvor de to lande binder sig til at arbejde for fred i regionen. Foto: Korea Summit Press Pool/AFP
Lederne af de to koreaer underskrev fredag en historisk aftale om blandt andet militær nedrustning i regionen.

Fredag formiddag dansk tid satte Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, en afgørende underskrift på en aftale mellem de to lande.

I aftalen binder de to lande sig til at arbejde for fred mellem de to lande. Det skal blandt andet ske gennem militær nedrustning i regionen.

Læs de vigtigste punkter i den historiske aftale her:

* Nord- og Sydkorea er enige om at etablere et fælles forbindelseskontor med repræsentanter for begge sider. Kontoret skal ligge i den nordkoreanske Kaesong-region nær grænsen til Sydkorea.

* Landene vil øge samarbejde, udveksling, besøg og kontakt på alle niveauer mellem de to lande. Det skal skabe en følelse af national genforening og fællesskab. I den forbindelse vil de to lande arrangere forskellige begivenheder på dage, der er værdifulde i begge lande.

* Samtidig vil de på den internationale front deltage i fællesskab i flere fremtidige sportsbegivenheder såsom 2018 Asian Games.

* Landene vil arbejde for at genforene blodslægtninge og adskilte familier, der indtil nu har haft svært ved at blive genforenet.

* Landene vil tage de første skridt mod at forbinde og modernisere jernbaner og veje på tværs af grænsen.

* Nord- og Sydkorea er enige om at indstille alle fjendtlige aktiviteter mod hinanden, der er kilde til spændinger mellem nationerne. I den forbindelse vil de transformere den demilitariserede zone mellem landene til en fredszone.

* De er ligeledes enige om gensidig militær nedrustning, der gennemføres i faser.

* Nord- og Sydkorea vil søge at holde møder med USA og Kina med henblik på at afslutte striden i Korea og etablere et fredeligt regime.

* De to lande vil arbejde mod at gøre Korea til en atomvåbenfri region.

* De to ledere er enige om at holde hyppige møder og telefonsamtaler om emner, der har betydning for begge sider. Det skal styrke tilliden og arbejder mod en forenet koreansk region.

* I forlængelse heraf vil Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, besøge Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, til efteråret.

Kilde: CNN

/ritzau/