Otte millioner arbejdsløse unge i EU
De sydeuropæiske unge er hårdere ramt af arbejdsløshed end resten af EU's unge. Foto: Colourbox
Arbejdsløsheden blandt unge europæere nærmer sig et historisk højt niveau. Op mod otte millioner unge europæere står nu uden job.

Arbejdsløshedskøerne rundt omkring på de europæiske jobcentre fyldes i disse dage af unge jobsøgende. Tallene for unge europæere uden noget at rive i nærmer sig nemlig lige nu 1980'ernes triste rekorder.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Eurostat, EU's statistiske kontor viser, at ungdomsarbejdsløsheden i dag ligger på 17 procent - knap en procent fra rekorden på 18 procent fra 1984 og 1994. Det skriver Berlingske.

Og ledigheden, som er den højeste, der er målt i de 27 EU-lande siden 2000, kan ifølge eksperter få store konsekvenser.

- Det er en slem situation for de unge, fordi de kommer bagud fra start og kan have svært ved at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Berlingske.

- Samtidig trækker den høje arbejdsløshed spor ud i fremtiden og kan koste vækst i hele Europa, siger han.

Men selvom situationen er alvorlig, er der ikke tale om, at Europa er ved at tabe en ungdomsgeneration på gulvet. Det siger professor og forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed Torben Tranæs til Berlingske.

- Situationen bliver mindre alvorlig, hvis vi bruger den til at sende flere unge i uddannelse. Vi kan ikke tale om en tabt generation overhovedet, siger han.

Danmark er blandt de EU-lande, der har den laveste ungdomsledighed med 13 procent efter blandt andet Tyskland, Holland og Østrig.

Kilde: Berlingske Tidende