Otte millioner arbejdsløse unge i EU

Arbejdsløsheden blandt unge europæere nærmer sig et historisk højt niveau. Op mod otte millioner unge europæere står nu uden job.
De sydeuropæiske unge er hårdere ramt af arbejdsløshed end resten af EU's unge.
De sydeuropæiske unge er hårdere ramt af arbejdsløshed end resten af EU's unge. Foto: Colourbox

Arbejdsløshedskøerne rundt omkring på de europæiske jobcentre fyldes i disse dage af unge jobsøgende. Tallene for unge europæere uden noget at rive i nærmer sig nemlig lige nu 1980'ernes triste rekorder.

Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af tal fra Eurostat, EU's statistiske kontor viser, at ungdomsarbejdsløsheden i dag ligger på 17 procent - knap en procent fra rekorden på 18 procent fra 1984 og 1994. Det skriver Berlingske.

Og ledigheden, som er den højeste, der er målt i de 27 EU-lande siden 2000, kan ifølge eksperter få store konsekvenser.

- Det er en slem situation for de unge, fordi de kommer bagud fra start og kan have svært ved at kæmpe sig tilbage på arbejdsmarkedet, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Berlingske.

- Samtidig trækker den høje arbejdsløshed spor ud i fremtiden og kan koste vækst i hele Europa, siger han.

Men selvom situationen er alvorlig, er der ikke tale om, at Europa er ved at tabe en ungdomsgeneration på gulvet. Det siger professor og forskningschef i Rockwool Fondens Forskningsenhed Torben Tranæs til Berlingske.

- Situationen bliver mindre alvorlig, hvis vi bruger den til at sende flere unge i uddannelse. Vi kan ikke tale om en tabt generation overhovedet, siger han.

Danmark er blandt de EU-lande, der har den laveste ungdomsledighed med 13 procent efter blandt andet Tyskland, Holland og Østrig.

Kilde: Berlingske Tidende

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.