Oscar-løs veteranstjerne stopper karrieren
Han slog igennem som "Lawrence of Arabia" og blev nomineret til talrige Oscars. Nu trækker han sig tilbage.

Han er kendt som manden, der aldrig vandt en Oscar. Og nu bliver det med sikkerhed aldrig til noget for Peter James O'Toole.

Få uger før sin 80-års fødselsdag bebuder den berømte skuespiller, at han trækker sig tilbage og lader sig pensionere fra roller på såvel filmlærredet som teatergulvet.

- Hjertet er ikke med mere, og det kommer ikke tilbage, lyder det fra O'Toole i en officiel erklæring.

- Det er min opfattelse, at man selv skal bestemme, hvornår det er på tide at slutte ens ophold, tilføjer ireren, som bor i London.

I 2003 modtog O'Toole en såkaldt æres-Oscar for præstationerne i sin lange karriere, men trods ikke færre end otte nomineringer lykkedes det ham aldrig at få fingrene i en af de eftertragtede statuetter for bedste mandlige hovedrolle.

Hovedroller er ellers det, O'Toole har haft i rigtig mange film.

Han begyndte vejen mod berømmelsen ved at læse til skuespiller i London i begyndelsen af 1950'erne. Derefter spillede han på scener i den britiske hovedstad og fik også mindre roller i tv-serier.

Det store gennembrud kom i 1962, da han havde hovedrollen i "Lawrence of Arabia".

Han har efterhånden optrådt i flere end 50 film sideløbende med, at han har spillet teater i både Storbritannien og USA.

Men det har ikke været nogen dans på roser det hele for O'Toole.

I slutningen af 1970'erne gav et betydeligt drikkeri ham store helbredsproblemer, og han blev desuden diabetiker. Det var problemer, der også gik ud over karrieren, da han måtte skære ned på de store roller.

Men i 1987 viste han dog med sin rolle i filmen "Den Sidste Kejser", at det var alt for tidligt at afskrive ham.

Toole vil i sit kommende otium bruge tid på at skrive videre på sine erindringer, lyder det.

/ritzau/