Osama ... Øh nej, Obama
Barack Obama stiller op til næste præsidentvalg i USA. Men med et navn der rimer på Osama og mellemnavnet Hussein, er han et let mål for højrefløjens skud under bæltestedet.

Hvad rimer på Obama? Hvis man spørger den politiske højrefløj i USA kommer svaret fluks: »Osama«.

Den 45-årige demokratiske senator Barack Obama annoncerede tirsdag, at han har tænkt sig at stille op til det amerikanske præsidentvalg i november 2008. Og det giver fri leg, når det kommer til at more sig på hans bekostning. I hvert fald hvis man tilhører de lidt mere yderligtgående republikanere.

Radioværten og tidligere præsidentkandidat Rush Limbaugh har allerede været i gang længe. I sit radioshow kalder han konsekvent Barack Obama for enten ’Barack Osama’ eller ’Osama Obama’. Rundt omkring på nettet går bloggere endnu videre og kalder ham ’Osama Banana’. En grov hentydning til Obamas hudfarve, som han har fået fra sin kenyanske far.

 

Osama på CNN

Men ikke nok med at Barack Obama har et efternavn, der minder om hadeperson nummer ét i USA, så har han heller ikke verdens politisk mest heldige mellemnavn. Det deler han nemlig med den tidligere diktator i Irak, Saddam Hussein.

Da den republikanske strateg Ed Rogers blev spurgt til Obamas chancer i programmet ’Hardtalk’, snerrede han:

»Du kan sagtens regne mig blandt dem, som undervurderer Barack Hussein Obama,« med ekstra tryk på mellemnavnet.

Også på tv-kanalen CNN har Obama måttet se sig selv i en uheldig sammenligning. Dog ikke med vilje.

I programmet ’The Situation Room’ stod værten Wolf Blitzer og præsenterede et indslag om Osama bin Laden, da et stort foto af al-Qaeda-lederen blev projekteret op bag ham. Under billedet stod teksten »Hvor er Obama?« med store, fede rød-hvide bogstaver.

Blitzer beklagede senere i programmet fejlen og sagde, at han personligt ville ringe og sige undskyld. CNN blev tilgivet af Obamas lejr, og hans pressechef Tommy Vietor sagde efterfølgende i en pressemeddelelse:

»Selvom ’s’ og ’b’ tasterne ikke ligger specielt tæt på hinanden, så antager jeg, at det var en beklagelig fejl, og det ikke blev gjort af ond vilje.«

 

Grov debat

Navnemobning i amerikansk politik er bestemt ikke noget nyt, men for hver valgkampagne bliver tonen grovere, og debatten ryger længere og længere ned under bæltestedet.

Før han stillede op til senatsvalget i 2004 droppede Barack Obama det midterste H for Hussein i sit navn. Men demokratiske kræfter opfordrer ham nu til at bruge det igen i trods.

»Lad blot republikanerne råbe højt om det, så kan Obama understrege, hvorfor han hedder Hussein. Han stammer fra en multikulturel familie. Manden repræsenterer det 21. århundrede,« siger reklameeksperten Robert Sawyer til Slate.com.

Se videoen, hvor Barack Obama annoncerer, at han vil undersøge mulighederne for at blive præsidentkandidat.